A napelempiacra is beléphet a világ egyik legnagyobb akkugyártója, a CATL

0

Az elmúlt években egyre több vállalat, vagy éppen ország tűzi ki a nagy célt, a szén-dioxid semleges működést. Ennek elérése érdekében pedig szinte kivétel nélkül a napelemeknek szánják az egyik legnagyobb szerepet, így ennek a terméknek a népszerűsége töretlenül nő az utóbbi években.

Nem csoda, ha egyre több olyan vállalat lát lehetőséget és pénzt abban, ha beszáll a napelemgyártásba. Nem lennék most a napelemgyártók piacán szereplő, ugyanis ha lehet hinni a Bloomberg cikkének, egy igen potens szereplő kacérkodik a belépéssel, aki szinte végtelen anyagi és gyártási lehetőségekkel bír. Ez a vállalat a CATL.

A kínai CATL alaposan megdolgozott azért, hogy eljusson arra a szintre, ahová napjainkban jutott el. Az elektromos meghajtás terjedése és az LFP cellák nagybani gyártójaként mára a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó vállalatává nőtte ki magát. Mint minden nagy akkugyártó, a CATL sem elsősorban csak a gyártásból él, hanem fejlesztéssel is foglalkozik. Ezek a kutatás és fejlesztési folyamatok pedig folyamatosan hozzák a kemény munka gyümölcseit a CATL-nél.

A Bloomberg szerint a CATL a perovszkit napelemek fejlődését vizsgálja már egy ideje. Az itt látott fejlődés és innováció ígéretes, melyek ténylegesen javítják a napelem panelek minőségét és a költségeket is csökkentik. A perovszkit napelemek nagyot fejlődtek az elmúlt évtizedben, a 2009-es durván 3%-os hatékonyságról ma már több mint 25%-os az arány. Azonban még mindig vannak akadályok, amelyeket le kell küzdeni, melyeket a hagyományos fotovoltaikus technológia már le tudott küzdeni.

A CATL társa ebben napelemes buliban a JA Solar lesz, akik a LinkedIn profiljukon is említést tettek a megállapodásról. Ennek értelmében közösen fognak kutatási és fejlesztési feladatokat ellátni, valamint az első, teszt-jellegű gyártósorokat is közösen építik meg. A közös munkáról egyelőre csak ennyit tudni, de vélhetően az első sikeres termék legyártásakor száguldozni fognak a friss hírek.

Az érdeklődés nem véletlen, hiszen többek között a Tesla is igen erős eredményeket tudott felmutatni az elmúlt időszakban ezen a területen. A CATL ráadásul az akkugyártása révén nem csak napelemrendszereket tudna ajánlani ügyfeleinek, hanem komplett otthoni energiatárolási megoldásokat is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!