Bemutatkozik a Mercedes-Benz EQT

1

A Mercedes-Benz Vans egyértelműen vezető szerepre törekszik elektromos mobilitási stratégiájában, és folyamatosan bővíti modellsorozatainak elektromos kínálatát.

A Mercedes-Benz EQT a kompakt családi egyterű hagyományos hajtású testvére, a T-osztály kimagasló variálhatóságát és prémium felszereltségét kínálja a tisztán elektromos hajtáslánc előnyeivel együtt.

Az új Mercedes-Benz EQT a családok és az aktív életet élő emberek számára vonzó belépőt biztosít a Mercedes-EQ tisztán elektromos világába. Az elektromos hajtású kompakt családi egyterű a közeljövőben rendelhetővé válik. A németországi alapár (áfával) körülbelül 49.000 euró lesz a 90 kW-os elektromotorral felszerelt, normál hosszúságú EQT esetében.

A Black Panel központi csillaggal ellátott hűtőrácsnak és a dinamikusan megformált lamelláknak köszönhetően az új EQT azonnal beazonosítható a Mercedes-EQ család tagjaként. Ez az elektromos hajtású kompakt családi egyterű bőséges belső térkínálatot nyújt. Az akkumulátor alvázba történő biztonságos, helytakarékos elhelyezésnek köszönhetően a modell alacsony súlypont mellett, szinte ugyanazt a variálhatóságot és funkcionalitást nyújtja, mint a hagyományos hajtású T-osztály. Az EQT hosszúsága 4498 milliméter, szélessége 1859 milliméter, magassága pedig 1819 milliméter. A hosszított tengelytávú kivitel az idei év folyamán a későbbiekben fog bemutatkozni.

A T-osztályhoz hasonlóan az új EQT is számos előnyös tulajdonsággal teszi a hétköznapokat könnyebbé és kényelmesebbé a családok és az aktív életmódot élők számára. Ilyen például az alacsony padló, amely mindössze 561 milliméteres magasságával könnyebbé teszi a nehéz tárgyak elhelyezését a járműben. A buszlimuzin mindkét oldalán elhelyezkedő tolóajtók 614 milliméter szélesek és 1059 milliméter magasak, így különösen kényelmes beszállást biztosítanak a hátsó ülésre. Emellett a csomagok kényelmesen pakolhatóak három különböző nyíláson keresztül beleértve a csomagtérajtót is. A hátsó üléspadon akár három gyerekülés is elfér.

A piaci bevezetéskor elérhető lesz egy 122 lóerő (90 kW) és 245 Nm teljesítményre képes elektromotor. A lítium-ion akkumulátor ütközésvédett helyen, az alvázban helyezkedik el a hátsó tengely előtt, nettó kapacitása pedig 45 kWh. A munkahelyen, otthon vagy a nyilvános töltőállomásokon az EQT kényelmesen tölthető váltóárammal (AC) akár 22 kW-tal a fedélzeti töltő jóvoltából. A folyamat még gyorsabb lehet az egyenáramú (DC) gyorstöltők esetében az adott töltöttségi szint és a nagyfeszültségű akkumulátor hőmérsékletének függvényében. Az EQT 80 kW-tal tölthető egyenáramon, amelynek köszönhetően 10-ről 80 százalékra mindössze 38 percig tart az akkumulátor feltöltése. Az EQT töltőcsatlakozója elöl, a Mercedes csillag alatt található, ami praktikus és kényelmes megoldás, különösen a szűkös városi helyeken történő töltés esetén. AC és DC töltéshez az EQT CCS csatlakozóval és CCS töltőkábellel rendelkezik alapfelszereltségként. 

Az EQT is hőszivattyút használ a különösen energiahatékony működés érdekében, csökkentve ezzel az áramfogyasztást és az energiát a stabil, kiszámítható hatótáv biztosítására fordítva az aktív termomenedzsmentsegítségével.  A jármű akkumulátora kizárólag a hőszivattyú kompresszorát hajtja, így közvetlenül nem felel a jármű belső terének klimatizálásáért.

Az intelligens hőmenedzsment rendszer biztosítja, hogy töltőállomáson való töltéskor csak a töltő által biztosított energiát használja az előklimatizálásra. Ez a funkció nem csupán a jármű akkumulátorát tartja optimális működési hőmérsékleten, de biztosítja az ideális belső klímát az adott évszaktól függetlenül. Így a belső tér hőmérsékletét nem menet közben kell lehűteni vagy felfűteni a megfelelő hőfokra, hanem a klímaberendezésnek csak szinten kell tartania azt. Ezáltal az akkumulátor energiájának nagy részét a hajtásra fordíthatja az autó.

A Mercedes-Benz Vans egyértelműen vezetői szerepre törekszik elektromos mobilitási stratégiájában és folyamatosan bővíti elektromos modelljeinek kínálatát. Mára az ügyfelek, a flottaüzemeltetők és a karosszériagyártók már négyféle akkumulátoros elektromos modell közül választhatnak: az eVito, az eSprinter, az eVito Tourer és az EQV is a rendelkezésükre áll. Az EQT-vel az elektromos portfólió kiterjed majd a kompakt családi egyterűek kategóriájára is. 

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!