Svájcban is megszűnhet az elektromos autók adómentessége

0

Az elektromos autózásnak számos előnye van a belsőégésű motorral szerelt járművekhez képest. Ezek közé tartozik többek között az, hogy ma még számos ösztönzővel terelgetik a vásárlókat az új technológia felé, melyekkel próbálják áthidalni a hagyományos autókhoz képest egyre jelentősebb felárat.

Az egyik ilyen ösztönző szinte minden országban, az egyes adókedvezmények adása az elektromos autók vonatkozásában. Lényegében semmilyen, vagy jelentősen kisebb adóterhet kap a nyakába az, aki elektromos autót használ. Mindezek nagyon jó dolgok, de nem szabad csak erre alapozva beleugrani a ma még drágább elektromos technológiába, mert könnyen pórul járhat az, aki erre épít bármit is.

Ez a helyzet kezd körvonalazódni most Svájcban. Ha igazak a hírek, akkor az országban a jövő évtől drágulhatnak az elektromos autók költségei. A Szövetségi Tanács ugyanis kezdeményezte a gépjárműadó-rendelet módosítását.

A cél az, hogy 2024. január 1-jétől eltöröljék az elektromos járművek gépjárműadó-mentességét és a jövőben az elektromos autókat a normál, négy százalékos adókulcs alá vonják. Ezzel a Szövetségi Tanács ellensúlyozni kívánja az autóadóból származó bevételek csökkenését és az Országos Út- és Agglomerációs Közlekedési Alap (NAF) javára biztosítani a szükséges bevételeket.

Indoklásuk szerint adómentesség mint promóciós eszköz már nem szükséges, tekintettel az elektromos autók részarányának a teljes autóimporton belüli meredek növekedésére. A tervezet-szerinti megemelt adót az importárra vetik ki, nem pedig a járművek végső eladási árára. Emiatt a szövetségi tanács magyarázata szerint kevesebb mint négy százalékkal nő a jármű végső ára, még akkor is, ha az adót teljes egészében a fogyasztókra hárítják.

Nem Svájc az egyetlen amúgy, ahol hasonló dolgokon törik a fejüket a törvényhozók. Elég csak Norvégiára gondolni, ahol ma már 10 új eladott autóból 8 elektromos autóként kerül regisztrálásra. Az itteni illetékesek szerint sem szükséges már bármiféle ösztönző. Tavaly májusban már több hír is napvilágot látott egyes kiváltságok eltörléséről. A norvég The Local magazin szerint az a terv, hogy a nagyobb városokban eltörölnék vagy legalábbis jelentősen csökkentenék az elektromos járművek adóira és útdíjaira vonatkozó kiváltságokat. A minisztérium szerint ezzel egy igazságos átalakulás feltételeit kívánják megteremteni, nem csupán 1 az 1-ben lecserélni az összes régi autót.

„Nagyszerű, hogy az emberek elektromos autókat használnak. De az már nem, ha az emberek beülnek ezekbe az autókba és a forgalmas városi területekre hajtanak, ahelyett, hogy gyalogolnának, kerékpároznának vagy tömegközlekedési eszközöket használnának.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!