Jelentősen megnövelte forgalmát a Fastned töltőhálózat

0

Egyre biztosabbnak tűnik az, hogy az elektromos autókhoz való töltőállomások telepítése és üzemeltetése lesz a közeljövő egyik nagy biznisze. Hasonlóan a benzinkutak működtetéséhez, ezt is lehet kicsiben és nagyban is csinálni. Ami biztos, hogy a megtérülés és a sikeres üzleti modell működése szinte biztos.

A kisebb töltőállomások működtetésére már hazánkban is egyre több példa akad, ahogyan a nagy hálózatok is egyre nagyobb számban jelennek meg hazánkban és Európában egyaránt. A nagy játékosok egyike a Fastned, akik számos villámtöltővel vannak jelen Európában, de sajnos hazánkig egyelőre jutottak el, de talán ez is megváltozik hamarosan.

A jellegzetes árnyékolóiról ismert hálózat nemrég adta ki legfrissebb üzleti eredményeiről szóló jelentését, melyben igen impozáns számokat láthatunk arról, hogy miként alakultak a töltők használatából származó bevételek. Kezdjük is a legimpozánsabbal: a Fastned 2022-ben csaknem háromszorosára, 36 millió euróra növelte a töltéssel kapcsolatos bevételeit (+191 százalék 2021-hez képest).

Mindez szép szám, gondolnánk elsőre, azonban vannak kiadások is, melyekkel együtt végül 22,2 millió eurós nettó veszteséget könyvelhetett el 2022-re a Fastned. Ez valamivel kevesebb, mint 2021-ben volt (24,6 millió euró). A jó hír azonban, hogy a Fastned nem a semmibe égette el ezt a rengeteg pénzt, hiszen a költségek jelentős része az új állomások megnyitására ment el, amik majd végül még több hasznot hoznak majd.

Összességében tehát igen nyereséges vállalat lesz a Fastned, amint elérte a töltők telepítésével kapcsolatos célkitűzéseit és így ez a terület már nem fog ennyi pénzt elvinni a bevételekből. A Fastned több mint 2,3 millió töltési folyamatot rögzített 2022-ben és hálózatát 59 új átadottal 244 helyszínre bővítette. Ezeken összesen 1237 egyenáramú töltő van már jelen. Ez azt jelenti, hogy töltési tranzakciónkként 15,65 euró bevétel keletkezett. A 2,3 millió töltési folyamat során 51,9 GWh zöld áramot értékesítettek, ami átlagosan 22,5 kWh töltési folyamatonként. A Fastned szerint az ügyfelek száma is 96 százalékkal, 218 600 felhasználóra nőtt.

Az építkezések ütemének növekedésével (az 59 új töltőparkból 30 épült a negyedik negyedévben) és a közlemény szerinti 376 új, már tervezés alatt álló töltőállomással, a Fastned jó úton halad a célként kitűzött több, mint 1000 töltőállomás üzemeltetéséhez, 2030-ra. A holland céget egyébként nem csak a töltők száma foglalkoztatja, hanem a felhasználói élmény is: a Fastned magas felhasználói elégedettséget mutat többek között a Google helyértékeléseiben is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!