Erdőirtás után megduplázza a fák számát a Tesla Mexikóban

0

A Teslát a Giga Berlin kapcsán igen sokszor betámadták a környezetvédők. Az aggályok leginkább azon témakör köré csoportosultak, hogy a gyár megépítésével jelentősen sérül a környezet. Leginkább az ivóvíz és a fák voltak az érintettek. Mivel a Giga Berlin egy mesterséges erdő közepére épült meg, rengeteg fát vágtak ki.

Hasonló helyzet bontakozik ki a legújabb, mexikói gyár kapcsán, ugyanis ott most szintén fák kivágása van terítéken. A Monterrey melletti iparterületen belül 4200 hektáron fog elterülni a leendő gigagyár. A most itt élő fák kapcsán biztosított mindenkit arról a Tesla, hogy minden kivágott fa helyett kétszer annyi fát fognak visszaültetni a gyár közvetlen környezetében.

Az üzemről egyelőre nem sokat tudni, mivel a Tesla és a kormány illetékesein keresztül csak lassan látnak napvilágot az információk. Ami eddig biztosra vehető, az a terület: kétszer akkora lesz, mint a texasi Gigafactory számára vásárolt földterület. Továbbá a mexikói kormány megerősítette, hogy a Tesla mintegy 5 milliárd dollárt tervez költeni a gyár felépítésére, amely közvetlenül és közvetetten 7000 embert fog foglalkoztatni.

Az építkezés ütemével kapcsolatban is tudni néhány dolgot, melyek közül a legfontosabb a tempó mértéke lesz. A Tesla, hasonlóan a Giga Sanghaj esetében látott rohamtempóhoz, Mexikóban is ilyesmit képzel el. Németországgal ellentétben itt várhatóan nem kell folyamatosan a hatóságok kötözködésére számítani. Az ázsiai gigagyár egyébként nagyjából 9 hónap alatt épült fel a semmiből. Persze a mexikói üzem esetébe is szükségesek lesznek az elvárt hivatali folyamatok lezavarása.

Bár még mindig nem világos sok tényező, úgy tűnik, hogy a Tesla hasonló folyamatot követ majd Mexikóban is, mint a 2022-ben megnyílt austini és grünheidei Gigagyárak esetében. Egyrészt a vállalat mielőbb fel kívánja pörgeti járműgyártását, ráadásul a Tesla azt fontolgatja, hogy akkumulátorgyártást is indít az országban. „Többet szeretne befektetni Mexikóban (Musk) – mondta Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök a hírügynökségnek, „Mondtam neki, hogy bár a lítiumot államosítottuk, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk megegyezni.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!