Egy újabb, tisztán elektromos Lotus modellt kaptak lencsevégre

0

Az elektromos autók és a Lotus márka közös múltja régebbre nyúlik vissza, mint azt sokan hinnénk. Ugyanis az első Tesla Roadster is egy Lotus alapjaira épült fel. Majd a régebben szebb napokat is látott Lotus márka egy időre a feledés homályába merült, hogy kínai tulajdonosának vagyona segítségével feltámadhasson és rögtön az élre törhessen.

2021 őszén érkezett az első nagy hír az elektromos alapokon való visszatérésre. Kínában rengeteg pénz mozog az elektromos autók körül, így talán ezért is találhatta alkalmasnak a márkatulajdonos Geely az időt arra, hogy a Lotus visszatérhessen. Akkor a márka egy sajtóközleményben tudatta, hogy mik a tervei a közeljövőre nézve, melyek igen tetszetősök lehetnek az érdeklődőknek. 2022 és 2026 között négy, különböző felépítésű, tisztán elektromos járművel rukkolnak elő, melyek természetesen Kínában készülnek. A Geely egy új, dedikált gyárában (Wuhan) ahol évi 150 000-es darabszámmal kalkulálva, ha az igények is meglesznek hozzá.

Mind a négy autó a Lotus számára kifejlesztett padlólemezre épül meg, melynek neve Lotus Premium Architecture. A padlólemez adta lehetőségek a tengelytáv tekintetében igen tágak, hiszen 2,89 és 3,1 méter között variálhatók a számok. Ezzel a C+ mérettől egészen az E méretosztályig minden igényt le tud fedni a Lotus. Hírek szerint az akkupakk kapacitásokkal sem fog fukarkodni a Lotus, hiszen 92 és 120 kWh közötti számokról hallani. Valamint ide is megérkezik a 800 V-os rendszerfeszültség. A típusok pedig:

  • Type 132: az első modell, SUV-formában. Azóta már a neve is kiderült: Eletre.
  • Type 133: négyajtós kupét várhatunk ezen a néven, szintén az E méretosztályban, 2025-ben.
  • Type 134: D méretosztályú SUV, itt nem találunk időpontot a bemutatásra.
  • Type 135: ez egy tisztán elektromos sportautó, bemutatkozása 2026-ban várható.

Tehát eddig azt láthattuk, hogy az első elektromos Lotus bemutatkozott. Jöhet a sorban a következő autó, a Type 133 kódnévre hallgató modell, vagyis egy szedán. A nevét még nem tudni, de egyes autós médiumok az Envya és Etude neveket kaphatja, korábbi kínai dokumentumokra hivatkozva.

A Lotus legújabb elektromos modelljét hamarosan bemutathatják, ugyanis az alábbi kémfotók készültek róla Skandináviában, a Sarkkör közelében.

A típus többek között a Porsche Taycan vadászterületére érkezne, valamikor az év végén, Míg az első darabok 2024 elején érkezhetnek meg az utakra.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!