A Nikola elektromos kamionjaival szállítják a Nissan Ariya e-autókat

0

A Nissan hatalmas lépést tesz a károsanyag-kibocsátás elleni legújabb törekvésével. A japán autógyártó immár teljesen elektromos, nagy teherbírású teherautókkal szállítja az új, elektromos járműveit a Nikola és Kenworth részvételével.

A 2011-ben bemutatott Nissan LEAF jóval megelőzte a korát, ugyanis 2018 első felében Európa legkeresettebb elektromos autójává nőtte ki magát. Majd a kiváló kezdetek után a japán vállalat lemaradt a többi autógyártótól, ugyanis több mint egy évtizedbe telt, mire piacra dobta a második teljesen elektromos autóját, az Ariya crossovert.

Tavaly március végén érkezett a hír, hogy a Nissan 2023-tól nem vezet be új, tisztán belső égésű motorral hajtott személygépkocsit Európában. A japán gyártó lépéseket tesz annak érdekében, hogy a mobilitás új korszakát hozza el. Az értékesített mennyiség 75%-át szeretné villamosítani a régióban a 2026-os pénzügyi évre, azzal a céllal, hogy az évtized végére elérje a 100%-ot. Ez a bejelentés fontos szerepet játszik a 2030-as Ambíciók (Ambition 2030) elnevezésű terv megvalósítása során – amely a vállalat hosszú távú vízióját foglalja egy dokumentumba.

Továbbá a Nissan nem titkolt célja, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el a tevékenysége során. Ezért a Nissan a Nikolával és a Kenworth vállalattal együtt azon dolgozik, hogy ezt a kitűzött célt mielőbb elérje. Ennek egyik ékes példája, hogy elektromos kamionokkal váltsák ki a hagyományos autószállítókat.

Chris Styles, a Nissan Észak-Amerika ellátási lánc kezeléséért felelős alelnöke a fenti közleményben elmondta: „A tisztán elektromos teherautók, új elektromos járművek szállítására való felhasználásának feltárása fontos mérföldkő a szén-dioxid-semlegesség felé vezető utunkon.”

Az első, tisztán elektromos Ariya szállítmányokat a kaliforniai Nissan Downey-ba szállítják. A négy akkumulátoros elektromos teherautó kezdeti pályafutását követően a Nissan további elektromos kamionokkal oldaná meg a Los Angeles környéki szalonok transzportját. Továbbá a Nissan tervei között szerepel, hogy a próbafutások után a levont tanulságokra építve potenciálisa kiterjeszti az elektromos kamionokat más logisztikai feladatokra.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!