543 MWh kapacitású akkumulátoros energiatárolót épít a BYD Las Vegasban

0

A megújuló energiaforrások egyre nagyobb szerepet kapnak egy ország, vagy egy nagyobb város életében. Viszont ezek egyik nagy hátránya, hogy nem állnak folyamatosan rendelkezésre. Továbbá, ha a szükségesnél több kerül a rendszerbe, akkor célszerű ezek tárolása.

Erre kiváló módszer már ma is az akkumulátor-alapú energiatárolási megoldás, mely egyik változata a hatalmas, konténer méretű „powerbank” alkalmazása, ami ESS (energy storage system) néven fut. A terület egyik nagy ismerője a Tesla, akik Megapack néven forgalmazzák ezt a megoldásukat, elsősorban települések és nagyobb ipari szereplők számára.

Természetesen a Tesla riválisai ezen a területen is fel akarnak mielőbb zárkózni Elon Musk mellé, így a kínai BYD egyre erősebb térnyerése is várható volt. A BYD megoldása Cube T28 néven érhető el és legújabb vonatkozó projektjük annak az energiaszolgáltatónak az eszköztárában található meg, ami Las Vegas városának is biztosítja a szükséges energiát.

A kínai gyártó nemrég mutatta be tervét annak érdekében, hogy segítsen Las Vegasnak elérni a karbonsemlegességre vonatkozó célkitűzését. Ennek érdekében egy 543 MWh kapacitású Cube Pro rendszert telepítését kezdte meg a sivatagban a fények városának a peremén. Bár a BYD nem nevezte meg az energiaszolgáltatót, akivel partnerségben áll, de ah értesülések szerint ez az NV Energy.

A Cube Pro a T28 utódja és a BYD szerint akar 80 százalékkal magasabb energiasűrűség mellett tud majd üzemelni, mint a Cube T28 és minden globális szabvánnyal kompatibilis, melyek a megújuló energiaforrások kapcsán felmerülhetnek. Az első Cube Pro rendszerek Kínában már tesztelés és jóváhagyás alatt állnak és teljesítették az UL9540A nevű tesztet is, melynek segítségével korábban már rengeteg energiatároló projekt tudását hagyták jóvá.

Ha Nevada Állam és azon belül Las Vegas sikeresen tudja energetikai rendszerébe beépíteni a BYD Cube Pro rendszert, akkor az hosszabb távon nem csak a város, de az egész állam működését segítheti. Hiszen a napelemen túl a víz és szélerőművek által termelt energia is letárolásra kerülhet, amennyiben arra éppen nincs szükség. A las vegasi projekt a tervek szerint a 2023-as év második negyedévében indulna és még ugyanebben az évben el is készülnének vele.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!