Norvégiában már minden ötödik autó tisztán elektromos

0

Norvégia élen jár a villamosítás terén és most újabb mérföldkőhöz ért el az ország a zéró károsanyag-kibocsátású közlekedés felé vezető útján.

A Bloomberg legfrissebb jelentése szerint Norvégiában a személygépkocsik 20 százaléka – vagyis minden ötödik – tisztán elektromos. A norvég fővárosban, Oslóban az akkumulátoros elektromos autók aránya még ennél is magasabb, ott 33 százalék feletti.

Mindez elképesztő eredménynek számít, hiszen más országnak több évre van szüksége ahhoz, hogy egy ilyen szintre érjen. Egyébként jelenleg még mindig nincs olyan ország, ahol az új BEV-ek aránya 20 százalék felett van. Azonban Norvégia esetében több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy megértsük, hogy miért értek el ilyen hamar erre a szintre.

Szokták mondani, hogy Norvégia gazdag ország, emellett a norvégok nagyon tudatosak a környezetvédelmi témákban. Továbbá Norvégia volt az első olyan ország ahol a kezdetektől fogva egy átfogó ösztönző csomagot alkottak meg az elektromos autók térnyerésére. Míg a belsőégésű motorral szerelt autók adókötelesek, addig a nulla százalékos áfával bíró, tisztán elektromos autók abszolút verhetetlennek számítottak. A Norvég Elektromos Járművek Szövetsége szerint kevesebb mint két éven belül – 2025 előtt – a BEV-ek részesedése Norvégiában 30 százalékra fog növekedni. Eddig mindössze három évbe telt, míg a 10 százalékról 20 százalékra emelkedtek az elektromos autók részesedése az országban. Azonban Norvégiában is találni olyan területeket, ahol a fővároshoz képest jóval lassabban terjednek az e-autók. Például Észak-Norvégiában a hidegebb időjárás és a meglehetősen szellős töltőinfrastruktúra miatt mindössze 4,7 százalék a teljesen elektromos autók aránya.

Norvégiában 2022 első 11 hónapja után 118 525 darab hálózatról tölthető járművet regisztráltak, ami az eladott személygépkocsik csaknem 90 százalékát teszik ki (78,3% BEV és 9,6% PHEV). Várhatóan a tendencia tovább nő a jövőben és 2025-ben már csak új, tisztán elektromos autókat fognak értékesíteni az országban, ami valójában azt jelenti, hogy hamarosan még a konnektorról tölthető hibridek is folyamatosan eltűnnek a bemutatótermekből. Még néhány év és az elöregedő belsőégésű motorpark jelentősen megfogyatkozik Norvégiában.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!