46 millió euróból fejleszti elektromosautó-töltőhálózatát Szlovákia

0

Szlovákia kormánya összesen 46 millió eurót szabadít fel az elektromos autók töltési infrastruktúrájának a kiépítésére.

Az új költségvetés 100 százalékos támogatást ad a nagy teljesítményű e-autó töltőkhöz, mellette a lassabb töltőállomások finanszírozását is biztosítja az önkormányzatok és munkahelyek parkolóiban. A Szlovák Elektromos Járművek Szövetsége (Slovenská asociácia pre elektromobilitu) e-mailben ismertette a költségvetést és várja azon pályázatokat, melyen keresztül az állam támogatni tudja a töltési infrastruktúra kiépítésével kapcsolatos projekteket.

A legjelentősebb program 30 millió eurós költségvetéssel egy ultragyors töltőhálózat kiépítése az autópályák mentén. Továbbá a szlovák kormány tízmillió eurós támogatást tart fenn a vidéki régiók töltési infrastruktúrájának fejlesztésére, valamint hatmillió eurót a vállalatoknak. Mindez azt jelenti, hogy a szlovák önkormányzatok, cégek és gyorsforgalmi utak helyszínei jogosultak lesznek az elektromos járművek töltési infrastruktúra nyilvános finanszírozására.

A nagyteljesítményű HPC program több mint 60, 230 töltési ponttal rendelkező töltőközpont létrehozását tűzi ki célul. Így minden állomáson 4-6 ultragyors, legalább 150 kW-os töltőpont jelenhet meg. A SEVA szövetség szerint a kormány legalább 1 MW-os csatlakozást is előír minden egyes állomáshoz, hogy több nagy teljesítményű gyorstöltőt tudjanak a jövőben telepíteni.

A 7000 főt meghaladó lélekszámú városok (Szlovákiában több mint 100 ilyen van) kérhetik az államtól a 10 milliós alapból való részesedést. Ez a rendszer elsősorban váltóáramú töltőpontok (11 kW) kiépítését igyekszik elterjeszteni, néhány 50 kW egyenáramú töltővel.

Az AC töltők maximális támogatása aljzatonként 3000 euró, míg az 50 kW-os gyorstöltők 29 ezer euróig finanszírozhatók. A legfeljebb 150 kW-os HPC-ket akár 130 ezer euróig is támogatni tudják. Szlovákiában jelenleg 1300 nyilvános töltőpont áll rendelkezésre. A SEVA szorosan egyeztet az illetékes minisztériummal a részletes feltételekről és a jelentkezés módjáról és várhatóan még ebben a hónapban kihirdetik a végső feltételeket.

Ezeket a beruházásokat egy sor szabályozási reform egészíti majd ki, amelyek célja az ilyen állomások telepítése előtti akadályok megszüntetése – teszi hozzá a SEVA. „Összességében ezek a kezdeményezések jelentős, stratégiai beruházásokat jelentenek a szlovákiai nyilvános töltési infrastruktúrába olyan helyeken és ágazatokban, ahol nagy hatással lesznek az elektromos átállásra” – mondta Patrik Krizansky, a SEVA igazgatója.

A támogatást Szlovákia a 6,3 milliárd eurós helyreállítási alapból finanszírozza, amelyet az Európai Bizottság 2021 júliusában hagyott jóvá.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!