Íme a Toyota első tisztán elektromos szedánja, a bZ3

0

Hivatalosan a Toyota nem fedte fel első, tisztán elektromos szedánját, de kikerült néhány fénykép az internetre a bZ3-ról.

Mondhatni, hogy a Toyota eddig nem igazán lépett rá a tisztán elektromos autók útjára. Tegnapi hírünk szerint a japán gyártó még mindig abban a hitben él, hogy nincs kereslet az elektromos autókra. Pedig, ha jobban belegondolunk akkor a Toyota is láthatja, hogy mekkora várólista van az első tisztán elektromos modelljére ami a bZ4X nevet kapta.

A bZ4X SUV bemutatója után a Toyota egyértelművé tette, hogy a közeljövőben további tisztán elektromos autókat akar piacra dobni. Az egyik ilyen újdonság a bZ kínálat legújabb tagja lehet amit nemes egyszerűséggel csak bZ3-nak neveznek el. Bár a Toyota eddig még semmi hivatalos adatot nem közölt az elektromos szedánról, de az interneten már megjelent néhány fotó a bZ3-ról. A lenti képek a kínai ipari minisztériumtól származnak:

A bZ3 egy szedán, ami ugyanazokat stílusjegyeket kapta mint a bZ4X. Ugyanarra az e-TNGA platformra épül, és valószínűleg kétféle változatban kínálják majd: hátsókerék-hajtással vagy összkerékhajtással. A Toyota első tisztán elektromos szennája 4725 mm hosszú, 1835 mm széles és 1475 mm magas. A tengelytávja pedig 2880 mm.

Pletykák szerint a bZ3 egyetlen villanymotort kap ami a hátsó kerekeket hajtja meg és 184 vagy 245 lóerőre képes. Annyit még tudunk, hogy a 184 lóerős változat tömege 1710 kg, míg az erősebb változaté pedig 1835 kg-ot nyom. A belső térről egyelőre nincsenek képek, de több mint valószínű, hogy hasonló lesz a bZ4X SUV-éhoz.

További információt sem az ipari minisztérium sem pedig a Toyota nem árult el. Becslések szerint az elektromos bZ3 várhatóan jövőre kerül piacra és Európában fogják elsőként bemutatni. A Toyota az évtized végéig 30 elektromos autót akar piacra dobni és ehhez 70 milliárd dollárt költ el ezen autók fejlesztésébe. A japán autógyártó vállalat 2035-re szén-dioxid semleges szeretne lenni.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!