Hamarosan csak elektromos autókra adhatnak hitelt

0

A Bank Australia 2025-től csak elektromos autók vásárlására ad hitelt, amit akár több pénzintézet is követhet.

Számtalan megoldással találkozhattunk, hogy az autóvásárlókat az elektromos járművek felé tereljék az ország vezetői vagy éppen az autógyártók. Az egyik legelterjedtebb az állami támogatás, amit idehaza is nyújtott a kormány. Most azonban egy új szintre emelkedett a támogatási forma.

Egy ausztrál bank azzal az ötlettel állt elő, hogy jobban felgyorsíthatja az elektromos autók elterjedését, ha nem nyújt hitelt az ügyfeleinek, amennyiben azok új, belsőégésű autót szeretnének vásárolni. A Bank Australia nyilatkozata szerint egyáltalán nem akarják, hogy a „magasabb szén-dioxid kibocsátás és az egyre magasabb üzemeltetési költségek közé tereljék az ügyfeleket.” Éppen ezért döntött úgy a pénzintézet, hogy 2025-től csak az elektromos autókra fog kölcsönt adni. A bank döntését később akár több pénzintézet is követheti.

„A bejelentésünk egy párbeszéd kezdete az ügyfeleinkkel és egy jelzés a szélesebb piac számára. Ha valaki új autó vásárlását fontolgatja akkor inkább válassza az elektromos autót, mind az éghajlatra gyakorolt hatásuk, mind pedig az élettartam alatt elérhető megtakarítások miatt.” – Nyilatkozta a Bank Australia CSR menedzsere, Sasha Courville.

„2025-től nem nyújtunk többé autóhitelt az új, fosszilis tüzelőanyaggal működő autókhoz. Viszont tisztában vagyunk azzal, hogy továbbra is támogatnunk kell azokat, akik még nem engedhetik meg maguknak a drágább elektromos autókat.” Ezért továbbra is lehetőség lesz hitelt igényelni a használt, belsőégésű autók vásárlásához.

Az elektromos autók 2021-ben az ausztrál új autók piacának mindössze 2%-át tették ki. Tavaly összesen 20 665 elektromos járművet adtak el, köztük több mint 12 000 Tesla Model 3-at. 

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!