Szoftverproblémák miatt borulhat a VW e-autós terve

0

A jövő sikeres autógyártásának az egyik kulcsa a járművek szoftverén múlik, így nem lehet ezt a témakört ma már félvállról venni. Egy ideje tudja ezt a Volkswagen is, főleg az ID.3 kezdeti szoftveres problémái nyitották fel a gyártó szemét. A VW Csoporton belül a szoftverfejlesztésért felelős divízió a Cariad nevet kapta.

A közelmúltig nem volt különösebb probléma a Cariad háza táján, ám az Automobilwoche magazin szerint mostanában nincs minden rendben. A cikkben magukat megnevezni nem kívánó belsős források azt állítják, hogy több fontos Audi (Artemis), Porsche (Macan) és Bentley elektromos modell premierjének dátumát is negatívan érinthetik a szoftverproblémák.

A riport azt állítja, hogy a Cariad messze lemaradt az ütemtervtől a leendő modellekhez való új szoftverek fejlesztése terén. A Volkswagen-csoport felé pedig 2024-ben prezentálniuk kell egy 2.0-s szoftvergenerációt, amely képes lenne a 4. szintű autonóm vezetésre. Mindez jelenleg valószínűtlennek tűnik. A 2.0-s szoftver helyett a köztes 1.2-es verzió továbbfejlesztését tervezik. Utóbbi állítólag szintén jócskán elmarad az ütemtervtől, hiszen 2021-ben kellett volna elkészülnie. A jelentés szerint a Porsche és az Audi vezetői csalódottak a késések miatt. A Porsche lipcsei üzeme már megkezdte az elektromos Macan elő-szériás gyártását, az Audi pedig a Q6 e-tronnal tervezi ugyanezt az év végén Ingolstadtban. A probléma az, hogy ezeknek az elektromos járműveknek a szoftvere nincs véglegesítve.

A hardver nagyszerű, csak éppen a szoftver hiányzik hozzá.”  – névtelen forrás a Porsche-től.

Céges források szerint a késések miatt az első sorozatgyártású Artemis autó (belső nevén Landjet) csak a Volkswagen Trinity elektromos zászlóshajója után érkezhet. Ez legkorábban 2026 végén, de inkább 2027 végén lehet esedékes. A források azt is elmondták, hogy a Bentley terve, hogy 2030-ig csak akkumulátoros autókat adjon el, így erősen kétségesnek tűnik, miközben az új elektromos Porsche Macan és Audi Q6 e-tron modelleket is késések fenyegetik.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!