Salzgiga néven épül meg a Volkswagen legújabb akkugyára

0

A Volkswagen akkumulátorai és a németországi Salzgitter városa között egyre szorosabbra fonódott az elmúlt 2-3 évben a kapcsolat. Az ide tervezett gyár eredetileg csak az újrahasznosítás egyre fontosabb szerepét volt hivatott segíteni a VW konszern számára. Végül akkumulátorgyártásra is felterjesztette az itteni üzemét a Volkswagen.

A VW igénye csoport szinten az akkumulátorokra 2030-ra várhatóan 240 GWh kapacitás. Mindezt hat saját akkugyár segítségével fogja megoldani a Volkswagen, üzemenként 40 GWh éves kapacitással. Többször volt róla szó, hogy a márka egy saját fejlesztésű cellával akarja igényei nagy részét fedezni, ám erről a celláról egyelőre nem sokat tudni. Az viszont biztos, hogy prizmatikus, tehát téglatest-alakú cellákkal kell számolni. Ezekkel a szabványosított cellákkal a cégcsoport 80 százalékának autóit kívánják ellátni, míg a maradék 20 százalékba egyedi igények szerint gyártandó cellák kerülnek.

A salzgitteri üzem ezen szabványos cellák gyártását fogja támogatni, mint a fent nevezett hat akkugyár egyike. A tervek szerint a gyártás 2025-ben indulhat be és sajtóközlemény formájában tudatta a médiával a Volkswagen, hogy a gyár alapkőletétele is megtörtént a napokban.

A sajtóközleményből számos dolog kiderül, hogy mivel készül az autógyártó az akkugyártás tekintetében. Az egyik legfontosabb infó, hogy az akkugyártásért felelős divízió mostantól PowerCo néven fut. Melynek fő feladata lesz többek között a hat akkugyár munkájának összehangolása. A PowerCo döntéshozóinak nagyjából 20 milliárd euró elköltését kell felügyelni, mely összeg az akkugyárak megépítését és üzemeltetésének beindítását fogja fedezni. Ennek kapcsán közel 20 000 munkavállalónak tudnak bevételi forrást biztosítani.

A másik jelentős információ az, hogy tekintettel a salzgitteri akkugyár tervezett éves kapacitására (40 GWh), az üzem megkapta a Salzgiga elnevezést. A Salzgiga 30 futballpálya méretű területen helyezkedik el, 600 méter hosszúságban és 350 méter szélességben. De hogy képben legyünk az itteni méretekkel, még ez is csak egy része az eredetileg 1970-ben megalapított salzgitteri VW gyárkomplexum teljes területének. A Salzgiga működését a tervek szerint 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fogják fedezni, ha 2025-ben elindul a termelés.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!