Megérkezett ZiGGY az elektromosautó-töltő robot

0

Az EV Safe Charge vállalat bemutatta a ZiGGY-t – egy olyan mobil robotot, ami akár bárhol fel tud tölteni egy elektromos autót. 

Számtalanszor megesik az elektromos autók tulajdonosaival, hogy egy töltőhöz sietnének, de ott már áll egy autó. Jobb esetben egy szintén elektromos autó áll a kiszemelt helyen és tölt. Rosszabb esetben nem tölt, vagy éppen nem is elektromos autó áll a töltőnek kijelölt parkolóhelyen.

Ilyenkor jön az aggódás, hogy miként fogjuk feltölteni az elektromos autónkat. Sok esetben pont az lenne a célja a nyilvános töltőknek, hogy biztosítsák a töltés feltételeit azoknak, akik átutazóban vannak. Ilyenkor lehet jó megoldás egy olyan mobil töltő, amit mi magunk tudunk odahívni az autóhoz, amit ott tettünk le, ahol éppen helyet találtunk. Az ötlet nem új keletű és már létezik koncepció a kivitelezésre is. Méghozzá a Volkswagen gondozásában.

A probléma ezzel az, hogy a látványos videón túl 2020 decembere óta semmilyen előrehaladás nincs a Volkswagen töltőrobotjában. Igény biztosan lenne rá a nem is olyan távoli jövőben. Szerencsére felkarolásra kerül az alapötlet, ugyanis az e-autós töltési technológiákkal foglalkozó EV Safe Charge vállalat bemutatott egy hasonló koncepciót, mint amit a Volkswagen. Ellentétben az EV Safe Charge a német vállalattal szemben, talán rá is fog lépni a megvalósítás útjára. Attól nem kell tartanunk, hogy a cég holmi kis startup lenne, hiszen jelenleg is szállítanak technológiát olyan neveknek, mint a Jaguar, Audi, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, vagy éppen a Stellantis.

A koncepció abból áll, hogy egy autonóm (önvezető) robotot rendelhetünk az autónkhoz, mely fel van szerelve egy akkupakkal, amiből kivételezhetjük a szükséges energiát. A robot a ZiGGY nevet kapta és saját weboldala is van. Az alábbi videó azt magyarázza el, miként működik a dolog. Megrendeljük az alkalmazáson át a szolgáltatást a kiválasztott parkolóban, majd a robot az érkezésünkig foglal nekünk egy parkolóhelyet és miután beálltunk a helyre, indulhat a töltés. A folyamat végeztével a robot továbbáll.

A ZiGGY-t a díjnyertes ipari formatervező stúdió, a Box Clever segítségével tervezték, akik a robot külsejének, valamint a felhasználói élmény és a márkaidentitás megtervezésében működtek közre. Az első ZiGGY robotok 2023-ban jelenhetnek meg San Francisco és New York (Williamsburg, Brooklyn) kiválasztott parkolóiban. Akik pedig üzemeltetőként jelennének meg egy ilyennel, azoknak már várják a jelentkezésüket.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!