Rendelhető a 625 km hatótávú napelemes autó, a Lightyear 0

0

Rendelhető és már novemberben elindult a 625 km hatótávú, tisztán elektromos napelemes autó, a Lightyear 0 kiszállítása.

Közel három évvel az első bemutatása után a Lightyear napelemes, tisztán elektromos autója most megkapta a közúti engedélyeket. A Lightyear 0 modellt a tervek szerint ősszel kezdik el gyártani és az első példányok akár már november elején megjelenhetnek az első tulajdonosainál.

Eddig a Lightyear úgy kommunikálta, hogy a modell neve a Lightyear One lesz, azonban nemes egyszerűséggel csak a Lightyear 0 néven érkezett meg a végső modell. Magyarázatként a Lightyear csak annyit mondott, hogy ez illik a fejlesztési történetbe, hisz nulláról indult az egész autó.

A napelemes Lightyear 0 egy öt méter hosszú elektromos szedán. Súlya kevesebb mint 1,6 tonna és a légellenállási együtthatója mindössze 0,19. Nem hiába promózza napelemes autóját úgy a Lightyear, hogy 110 km/h-s sebességnél mindössze 10,5 kWh/100 a fogyasztás. Ezáltal megkaphatja a jelenleg elérhető leghatékonyabb elektromos autó díját is.

A Lightyear 0 meghajtásáról négy darab kerékagyra szerelt elektromos motor gondoskodik, melyek együttes nyomatéka 1720 newtonméter. Az autó súlya miatt, mindössze egy 60 kWh akkumulátor dolgozik az autóban, ami akár 625 kilométeres hatótávot biztosít a Lightyear 0-nak. Az akkumulátoros elektromos tartomány mellett létezik a napelemes elektromos tartomány is. A Lightyear 0 ugyanis öt négyzetméternyi napelemmel rendelkezik. A speciális, dupla ívű napelemek nemcsak parkoláskor, hanem menet közben is termelnek áramot. Optimális körülmények között ez az elektromos energia állítólag napi 70 km vezetésre elegendő – ami sok napi ingázáshoz is elegendő. Mindez azt jelentheti, hogy akár hónapokig vezethetjük az autót újratöltés nélkül.

A Lightyear 0 nem lesz egy tömegmodell, ugyanis 946 darabot akar belőle gyártani az autógyártó, ami egyenként 250 000 euróba, nagyjából 95 millió forintba került.

A startup ígérete szerint a másik modelljük már nagy sorozatban, megfizethető áron fog a kereskedésekbe kerülni. Várhatóan 30 000 eurós áron és 2024 végétől beindul ezen modellek sorozatgyártása. Várhatóan a finnországi Valmet cégnél, ahol a Lightyear 0-t is gyártják.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!