Nagyot meneteltek a kínai elektromos autók 2022 januárjában

0

Egy kissé megkésve érkeznek mostanában az értékesítési adatok. Március eleje van és még csak most kapunk híreket arról, hogy mi volt a világban, vagy egyes országokban az új autók értékesítése szempontjából. Ezúttal a globális autópiacot tudjuk szemügyre venni és most látszik, hogy kiváló hónapot ért el 2022 januárja.

A növekedés folyamatos már 1-2 éve és a tendencia az idei év első hónapjában sem látszik megdőlni. Ugyanis 87 százalékkal több elektromos autó került az utakra, mint 2021 januárjában. Konkrétan több, mint 603 000 új elektromos személyautót adtak el világszerte idén januárban. Ezzel együtt ezen modellek piaci részesedése is 10 százalékra növekedett, míg tavaly ilyenkor még csak 9 százalék volt ugyanez az arány. Nem tűnik soknak ez az egy százalék, de ne felejtsük el, hogy az egész világon eladott autók számát tükrözi az az 1 százalék is.

A fenti grafikon újra az Insideevs magazin jóvoltából lehet itt, amin szépen látszik az idén januári eredmény a tavalyihoz képest. Hogy konkrétan mi lesz itt idén – többek között az elszabaduló benzin és gázolajárak hatására – az jó kérdés, de szép növekedés elé nézünk 2022-ben is az értékesítési számok bővülése terén.

Jó esély van a 10 millió feletti eladott elektromos autóra. 2021 egésze is össze tudott hozni 6,5 millió eladott e-autót (BEV, PHEV). 2020-ban 3,1 millió eladott elektromos autó került a világ útjaira, ha tehát marad a trend, akkor gyakorlatilag minden évben duplázódnak az eladások, így idénre 10-12 millió eladás várható.

2022 januárjának globális sztárja a Tesla Model Y volt, majd a Teslát követte Kína sztárja, a Wuling Hong Guang MINI (csak a kínai eladások elegek lettek a második helyre), a harmadik helyezett egy BYD PHEV lett, a Quin Plus. A nagy kedvenc Tesla Model 3 az idei év januárjában csak az ötödik legnépszerűbb autó lett a maga 15 460 darabos eladásával.

A fenti ábra érdekessége még, hogy a Tesla két autója és a VW ID.4 mellett az összes jelentős eredményt elért autó kínai gyártó terméke. Míg 2 évvel ezelőtt csupán 2 ilyen név fér fel a Top10-be.