Alkoholszintmérő és fekete doboz jön az új autókba nyártól

0

Idén július 6-tól minden újonnan homologizált autót új biztonsági rendszerrel, ezen felül az úgynevezett „fekete dobozzal” kell felszerelni.

A hírt a legnépszerűbb olasz autós magazin internetes kiadása, a quattroruote.it írta meg. A „fekete doboz” hivatalos neve „baleseti adatrögzítő” lesz, ami regisztrálja az autó pillanatnyi tevékenységét (sebesség, kormányszög, stb.) a balesetet közvetlenül megelőző és az azt követő pillanatokban.

Július 6-tól az újonnan bevezetendő személyautó-típusokat kötelező lesz az új biztonsági megoldásokkal felszerelni az EU-s előírások alapján. Az új autók forgalomba helyezésének feltételrendszere két ütemben bővíti az új személyautók felszereltségében kötelező elemeket.

Elsőként 2022 július 6-tal az újonnan piacra kerülő személyautók felszereltsége bővül a fekete dobozzal. Tehát az új autók forgalmazásához szükséges típusengedély egyik feltétele lesz a meglétük. Két évvel később pedig már az EU-s országokban forgalomba helyezendő összes személyautót el kell látni ezekkel az újításokkal.

Továbbá jön egy érdekesebb biztonsági rendszer is ami szintén kötelező lesz. Ez pedig az „alcoholock interfész” azaz az alkoholszintmérő-indításgátló. Az eszköz elviekben megakadályozza a motor indítását, ha a sofőr alkoholt ivott. Továbbá kötelező lesz az intelligens sebességkorlátozás-asszisztens, valamint a tolatássegéd.

Továbbá a szabályzás más eszközöket is felsorol, amelyeknek egy része már jelen vannak a legtöbb új generációs autóban. Ilyenek a vezető fáradtságára figyelmeztető jelzés, a gumiabroncsnyomás-figyelő és a vészhelyzeti leállásjelző.

Ezek az újdonságok elvileg idén július 6-tól homologizált autóra vonatkoznak, de csak 2024. július 7-től lesznek kötelezőek az újonnan regisztrált gépkocsikban. A jelenleg már az utakon közlekedő autókra nem vonatkozik ez a kötelezettség. A nehézgépjárművekre a szigorítás 2029. január 7-én lép hatályba.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!