Csökkent a lítiumionos akkumulátorok árai

0

A BloombergNEF éves riportja szerint jelentősen csökkentek az akkumulátorok ára. Egészen pontosan 132 dollár lett a kilowattoránkénti ár többféle felhasználási közegben.

A Bloomberg New Energy Finance szerint míg tavaly 140 dollár volt, addig idén 132 dollár közelébe csökkent a lítiumionos akkumulátorok árai. A 2010-es kilowattóránkénti 1200 dollárhoz képest pedig még nagyobb volt a csökkenés. Egészen pontosan 89%-os.

Az elektromos autókba szánt akkumulátorok ára esetében pedig még jobb a helyzet, ott kilowattóránként 118 dollár lett az ár. Cellánként pedig 97 dollár az átlagár. Mindez azért fontos, mert a cellák jelentik az akkuárak 82%-át.

A csökkenés több tényezőnek tudható be. Az egyik ilyen a „lítium-vas-foszfátként ismert alacsony árú megoldás egyre nagyobb térnyerése” és „a drága nikkel és kobaltalapú katódok csökkenő használata.” Ha ez így fog menni, akkor 2024-re akár 100 dollár alá is csökkenhet az ár. Ez pedig egy amolyan lélektani határ lenne, ugyanis ez az a pont, ahol a benzines autókkal megegyező áron lehetne akár az elektromos autókat kínálni.

Viszont nem biztos, hogy a csökkenés tartós lesz, ugyanis idén jelentősen drágult a lítium és a magasabb nyersanyagárak az akkumulátorok árának növekedését is eredményezheti. Ha pedig a növekedés bekövetkezik akkor mindez az európai autógyártókat érintheti érzékenyen akiknek egyre több elektromos autót kellene eladniuk, hogy az EU-s károsanyag-kibocsátási szabályok keretein belül maradjanak.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!