Folyamatosan csökken a dízelmotoros autók utáni kereslet

0

Nem kétséges, hogy az Európai autópiac igencsak megérzi a hónapok óta tartó alapanyag hiányt. Ennek köszönhetően rengeteg új autó hiányzik a kereskedésekből, ami az új autók kapcsán az eladási számokban is tetten érhető. Nem így van azonban az elektromos autók tekintetében. Ott folyamatos a bővülés. Ezúttal a JATO Dynamics számait hoztuk el olvasóinknak és a 2021-es év októberét nézzük meg alaposabban.

Az adatok 26 európai ország számait vizsgálják meg. A kutatás alapján pedig eláruljuk a legdurvább tényt: 2021 októberében az új eladásoknak már a 23 százaléka volt elektromos. Csupán két évvel ezelőtt, 2019-ben ez az arány még csak 4 százalék volt.

Összességében 790.653 autót adtak el Európában 2021 októberében, melyből 181.300 volt az elektromos. Alább a JATO grafikája, amin igen beszédesen mutatkozik meg az átalakulás. Az elektromos meghajtás elsősorban a dízelmotor rovására növelte részesedését.

A JATO Dynamics kimutatásából az is kiderül, hogy a gyártók az alapanyaghiány miatt elsősorban a legfontosabb modelljeikre koncentrálnak, ezek az SUV modellek (a nyereség miatt) és az elektromos autók (az EU-s büntetések elkerülése miatt). Márkák tekintetében sajnos ugyanúgy okoz károkat a helyzet. A legnagyobb vesztese a helyzetnek jelenleg a Volkswagen, az ő eladásaik 42 százalékkal estek vissza 2021 októberében.

Még érdekesebb a helyzet, ha az autómárkák egyes modelljeit nézzük meg, hogy azok miként teljesítettek a múlt hónapban. A legnépszerűbb ismét a Renault Zoe volt, ami úgy is a legjobb lett a maga 6438 darabjával, hogy 35 százalékkal kevesebb fogyott belőle. A második a Volkswagen ID.3 lett 5539 darabbal, a típus 47 százalékkal kevesebb darabszámot produkált, mint a múlt hónapban. A harmadik a Dacia Spring lett 5277 darabbal.

A PHEV-kategória győztese a szinte biztos befutónak is mondható Ford Kuga volt, 3778 darabbal. A teljes rangsor az alábbi JATO-grafikán tekinthető meg, rajta hajtáslánc szerint az első 10 helyezettel. Érdekesség, hogy a Tesla autói vajon hol voltak októberben, mert a JATO számaiban nem szerepelnek az első 10 helyezett kapcsán.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!