Akkumulátor-újrahasznosító gyárat épít a Daimler

0

A Daimler megerősítette, hogy akkumulátor-újrahasznosító gyárat épít a németországi Kuppenheim városában.

Egyre jobban terjednek az elektromos autók. A sok elektromos autó pedig sok akkumulátort is jelent, amivel a közeljövőben kezdeni kell valamit, ám szerencsére már ezen kérdéssel kapcsolatban is megkezdődtek a válaszok kidolgozása.

A kiszolgált akkupakkoknak általában két útja van. Ebből az egyik, hogy az akkupakk ellenőrzés után egy energiatároló telepen kap helyet, ahol a megújuló energiaforrások révén egyenetlenül a rendszerbe jutó villamos energia el tud tárolódni, ha éppen nincs rá szükség. A másik út azoknak a celláknak jut, melyek az állapotuk miatt már menthetetlenek. A nagy autó- és akkumulátorgyártók folyamatosan jelentik be projektjüket ezen probléma megoldására, legyen szó éppen a Volkswagenről, vagy éppen a Nortvoltról.

A Daimler csoport is folyamatosan növeli jelenlétét ezen a területen, így várható volt részükről is, hogy gondoskodni fognak az autóik kiszolgált akkupakkjairól. Sajtónyilatkozatukból megtudható, hogy egy jelentős kapacitású akkumulátor újrahasznosító telepet terveznek a németországi Kuppenheim mellett. Az üzem tervezett indulása 2023-ban várható, nagyrészt az engedélyeztetési eljárások sikerén múlik a kezdés időpontja. Kuppenheim egy város Baden-Württemberg állam távoli nyugati oldalán, nagyon közel a francia határhoz, valamint közel a Daimler szívéhez és stuttgarti központjához.

„Jelenleg egy akkumulátor-újrahasznosító gyár felépítésének ötletét értékeljük és tervezzük a németországi Kuppenheimben, az újrahasznosítási kapacitások, valamint a kapcsolódó szakértelem megteremtése és biztosítása érdekében.”

A Kuppenheimben kifejlesztett know-how-val az autógyártó a növekvő számú újrahasznosítható akkumulátor megjelenésére szeretne felkészülni. A Daimler elmondta, hogy az elektromos járművek becsült életciklusa alapján jelentős mennyiségű újrahasznosítható anyag először a 2030-as években lesz elérhető. A cég becslései szerint ezek az akkumulátorok a 2020-tól leszállított autókból fognak megjelenni a rendszerben.

A Mercedes-Benz készen áll arra, hogy az évtized végére teljesen elektromos hajtásúvá váljon, ahol a piaci feltételek megengedik. Portfóliójuk már hat teljesen elektromos modellt tartalmaz. 2022-re a Mercedes-Benz minden általa kiszolgált szegmensben akkumulátoros elektromos járművekkel (BEV) is fog rendelkezni. 2025-től minden újonnan piacra kerülő jármű-architektúra csak elektromos lesz, és a vásárlók a cég minden modelljéhez választhatnak akár egy teljesen elektromos alternatívát is.

A lítium-ion akkumulátor minden elektromos jármű központi eleme. Az akkumulátorgyártás azonban sok energiát igényel, emellett a lítium-ion akkumulátorok olyan értékes nyersanyagokat is tartalmaznak, mint a lítium, mangán, nikkel és kobalt. Ezért ezen nyersanyagok visszanyerése kulcsszerepet játszik az akkumulátoros rendszerek fenntartható gyártásában.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!