Luxusadót vetnének ki az elektromos autókra a Norvégok

0

Egy médiajelentés szerint Norvégia új, leendő kormánya luxusadót vetne ki az elektromos autókra. Konkrétan 25 százalékos adó kiszabása van a terítéken.

Ahogy az elektromos autók mindinkább a mindennapok része lesz, úgy várható az e-autókra megállapított kedvezmények megvonása. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie. Azonban mindez pár évbe beletelik, mire annyira megnő az elektromos autók száma, hogy az ösztönzőket el kelljen törölni.

A Reuters cikke szerint az egyik esetlegesen újonnan megalakuló norvég kormányzat a nagy értékű, drága elektromos autókra egyfajta luxusadó kiszabására készül. Mindezt nyugodtan megteheti, adóalanyból bőségesen van Norvégiában. Ma már ott tartunk, hogy 10-ből 8 eladott új autó elektromos Norvégiában. Továbbá jelentős mennyiségben érkeznek nagy értékű új, elektromos autók az országba. A tervezet szerint a 600 000 korona (60 000 euró) feletti értéket képviselő autókra egy extra, 25 százalékos adó kiszabása van terítéken.

A Reuters jelentése szerint az adó bevezetésére valószínűleg a norvég kormányváltás keretében kerül sor. Norvégiában minden teljesen elektromos jármű adómentes. A legutóbbi országos választások most a balközép szövetséget mutatják győztesnek. Valószínű, hogy a soron következő kormányt a munkáspárti Jonas Gahr Stoere fogja vezetni és a kormányzat olyan pártokból fog állni, amelyek 25 százalékos áfa bevezetéséért kampányoltak az új autó árának 600 000 norvég koronát meghaladó részére.

Ez többek között olyan márkák autóit érintheti majd többek között, mint a Porsche, Audi vagy a Mercedes-Benz. A hírügynökség szerint a Munkáspárt azzal érvel, hogy a lépést a méltányossággal indokolják. Ezenkívül „az elektromos autók vásárlására vonatkozó adómentesség az új technológiák bevezetésének eszközeként szolgál, és nem alkalmazható a végtelenségig” – idézi Svein Roald Hansen, a Munkáspárt adópolitikai szóvivője.

A javasolt intézkedésnek természetesen ellenzői is vannak, például a Norvég EV Szövetség. A Reuters szerint a vezetője, Christina Bu arra figyelmeztet, hogy az elektromos luxusjárművekre kivetett adó egyelőre nem a megfelelő időben érkezik. Ami végső soron lelassítja Norvégia átállását az elektromos járművekre.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!