Dupláz Amerika legnagyobb töltőhálózata az Electrify America

0

Bár az Electrify America hálózata nagyon messze van tőlünk, mégis abban a növekedési fázisban van, hogy érdemes megemlíteni Amerika egyik legnagyobb elektromos autó töltőhálózatát. Ugyanis a Tesla Supercharger hálózata után az EA a legnagyobb hálózat az Egyesült Államokban, ami em kis dolog. Pozíciójukat még tovább erősíti a mostani bejelentésük, miszerint nem ülnek a babérjaikon, hanem még nagyobb sebességre kapcsolnak a fejlődés terén, ami még több DC villámtöltőt jelent Amerika-szerte.

Bejelentésük szerint, ami a „Boost Plan” néven fut, 2025-re 10 000 villámtöltőoszloppal akarnak operálni, 1800 állomáson az Egyesült Államokban és Kanadában. Giovanni Palazzo, a társaság elnöke így nyilatkozott:

„Úgy döntöttünk, hogy a következő négy évben megduplázzuk jelenlegi észak-amerikai töltőinfrastruktúránkat, hogy megfeleljünk az elektromos járművek által támasztott gyors növekedés iránti igénynek és gyakorlatilag minden autógyártó számára elérhetőbbé és vonzóbbá tegyük az elektromos járművek bevezetését. Elkötelezetten vállaljuk, hogy támogatjuk a nagy autógyártók, valamint az Egyesült Államok és a kanadai kormány terveit, amelyek elősegítik az elektromos mobilitásra való átváltást.”

Az Electrify America az Egyesült Államok legnagyobb, bárki számára elérhető egyenáramú villámtöltő hálózata. A fent taglalt kötelezettségvállalás a vállalat azon tervére épül, hogy 2021 végéig körülbelül 800 töltőállomás és azon 3500 egyedi töltő lesz az Egyesült Államokban, ami 2025 végéig több mint 1700 és 9 500 egyedi töltő töltőállomásra bővül. A vállalat átlagosan heti négy állomást telepített azóta, hogy első töltőpontja valamivel több mint három évvel ezelőtt, 2018 májusában megnyílt. De a hálózat kanadai kirendeltsége, az Electrify Canada is részt vállal a feladatból: a jelenlegi 32 töltőpont több, mint 100 töltőhelyre és 500 töltőre bővül a következő 4,5 évben

Mikor a dízel-botrány kitört pár éve, akkor a Volkswagent a kontinensen brutális pénzek megfizetésére kötelezték, aminek egy részét elektromos autók töltőállomásainak kiépítésére kellett költenie. Így, bár kényszerűségből, de az Electrify America hálózat születése a Volkswagen műve. A büntetés konkrétan 800 millió dollár megfizetését jelenti, maximum 4 részletben, 10 év alatt.

Ez a növekedés kapott májusban egy újabb löketet, hiszen a 4 részletből még csak kettő került megfizetésre, alkalmanként 200 millió dollár képében. Most jött a 3. részlet, vagyis újabb 200 millió dolláros pénzinjekció. A mostani összeg egy része a következő 30 hónapban egyrészt a ”California Zero Emission Vehicle” infrastruktúra fejlesztésére megy el. Edukációs célokra is jut belőle, népszerűsítendő az elektromos mobilitást.