A Tesla Model Y leendő kínai vásárlói bizonyára nagy reményekkel nézegetik most a konfigurátort, ugyanis a livemint.com egy igen érdekes hírt szellőztetett meg, ami újabb vásárlók tömegét irányíthatja a Tesla felé: Megérkezik a Standard Range Model Y a kínai piacra, amit így az ottani állami támogatás után 276 000 jüan (42 600 USD) alapáron lehet elhozni. Ez átszámolva (300 HUF/USD) nagyjából 12 780 000 forintra jön ki egy Tesla Model Y. Elon Muskék még nem verték nagy dobra az értesülést, pedig lenne mit, hiszen ezzel az egyik legolcsóbb változat került ki a kínai piacra. Megnéztük a kínai konfigurátort és valóban ott van az említett kezdőár!

Ez a kivitel eddig csak Hong Kongban volt elérhető, de így már Kínában is megvehető ez a verzió egy erős 20 százalékkal olcsóbban, mint az eddig ott elérhető Model Y-ok, igaz azok hatótávja is nagyobb. Az pedig csak hab a tortán, hogy a Tesla Model 3 alapmodellje és ezen Model Y között csupán 10 százalék a felár. A most bevezetésre került Model Y azért lehet ilyen olcsó, mert 300 000 jüan alatti kezdőárával jogosulttá vált a kínai állami támogatásra, amik e-autókra vonatkoznak.

2020 közepétől a Tesla bővítette a Gigafactory Sanghaji gyárát, hogy felkészüljön az elektromos SUV gyártására. Az üzem mérete eközben több, mint duplájára nőtt. A Model Y árusítása végül idén januárban indult meg, a korábban megrendelt autók kiszállításával és átadásával. Az érdeklődés pedig azóta is csak erősödik. Az induláskor kelt el 80 000 darab Kínában a Model Y-ból. A helyzet akkor annyira komoly volt, sokan már a más gyártónál befizetett foglalásaikat mondták vissza, hogy aztán a Tesla Model Y-ra fizessenek be. A mostani variánssal egy újabb erős játékost állított be a Tesla, kíváncsi lennék a Volkswagen reakciójára, akik eddig is „kicsit savanyúan” vették tudomásul, hogy a Model Y-al kell megküzdeniük.

A Teslának amúgy nincs miért panaszkodnia Kína tekintetében, hiszen idén júniusban 33 155 autót gyártottak ott le, amiből 28 138 maradt az országban, a maradék 5017 autó pedig hajókra került, hogy a világ más pontjain teljesítsen szolgálatot.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!