Amikor az új Tesla Model S bemutatkozott idén januárban, sokan csettinthettek elégedetten és bizonyára számos régi Model S tulajdonos is erősen elkezdett gondolkodni azon, hogy illene cserélni a már 2012 óta nagyjából ugyanazt a kinézetet adó típust.

Az új Model S jelentős változáson esett át. Külsőleg sokkal vadabb és letisztultabb lett, természetesen chrome deletettel érkezik. A Tesla azt írja, hogy teljesen megújul a Tesla zászlóshajójának a meghajtása, áttervezték az akkumulátorokat és a motorokat.

A kereslet pedig fel is pörgött szépen és a növekvő igények miatt egyre nyúlik a kiszállítási idő is a Model S esetében, a Model X valamiért annyira nem hozta lázba most a vásárlókat, erre a típusra változatlanul 4-11 hét a várakozási idő. Nem úgy az S esetében, ahol már inkább 10-14 hétről kell beszélnünk.  A következő bombát Musk a Model S Plaid bemutatásával dobta le, melynek első darabjait ünnepélyes keretek között mutatták be, kis késéssel június 11-én.

Az autóban számos technikai újítás történt, ami leginkább a hajtásláncot érintette, ennek azonban némi drágulás lett az eredménye, cserébe kiváló töltési karakterisztikájú elektromos autót tudhat magáénak a Plaid Model S tulajdonosa. Van még egy dolog, ami most még csak ezen típus kiváltsága, a többi modellhez képest megújult GUI, vagyis grafikus felhasználó felület.

Ez pedig hamarosan elérhetővé válik minden Tesla számára, egy hamarosan érkező frissítéssel együtt, ami az arra alkalmas darabokban az önvezető képességeket is frissíti. Bár az új felület az önvezető képességeket javító csomaggal együtt lesz csomagolva, ennek ellenére az az autó is letöltheti az új GUI-t, amiben nincsen benne az FSD-t (Full Self Driving) lehetővé tevő komponens. Ez persze elsősorban a régebbi, még 2019 április elött készült Teslák esetében lehet érdekes, hiszen azóta minden autóban benne van az FSD hardveres része, még ha szoftveresen nincs is engedélyezve az autóban.

A fentebb tárgyalt komplett frissítés a 11-es főverzióval érkezik meg, azonban a kibocsátás pontos dátumáról nincsenek információk.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!