Májusban a Tesla Model 3 volt a legkelendőbb e-autó Európában

0

Úgy tűnik, hogy a 2021 május is az egyre sikeresebb elektromos autós eladásokról szól, hiszen azt már megnéztük korábban, hogy Németországban közel négyszeresre duzzadtak az eladások 2020 májusához képest. Azonban Németország kapcsán jogosan vetődik fel a kérdés, mi a helyzet Európával ezen a téren? Aki kíváncsi, azoknak most a JATO Dynamics számait tudjuk megmutatni.

26 európai ország vizsgálata után az elemzőcég arra jutott, hogy 2021 májusában 72 százalékkal nőttek meg az elektromos autós eladások az egy évvel korábbi májushoz képest. 2021 eddig eltelt időszakában pedig 1,07 millió új elektromos autó került a gazdájához Európában. 2019 és 2020 májusa között ez az adat csak 25 százalék volt. 2021 májusában 171 415 darab e-autót adtak el kontinensünkön, ezzel 279 százalékos növekedést produkálva az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Hajtáslánc tekintetében a JATO is a tisztán elektromos és a plug-in hibrid járműveket vizsgálta, ezekből az alábbi mennyiség fogyott most májusban:

  • BEV – Tisztán elektromos autók: 83 700 darab (261 százalékos évközi növekedés).
  • PHEV – Plug-in hibrid járművek: 87 700 darab (299 százalékos évközi növekedés).
  • Összesen: 171 415 darab (279 százalékos évközi növekedés).

További megfigyelés a JATO részéről, hogy a legkelendőbb (45 százalékos részesedés az új eladásokból) kivitel a crossover/SUV kategória, ami már évek óta trend. Vélhetően még egy ideig nem is fogja veszélyeztetni semmi az egyeduralmukat. Éppen ezért nem véletlen, hogy azok az autógyártók, akik biztosra akarnak menni, azok SUV-formába csomagolják első elektromos autójukat. A Volkswagen ID.4 sikere ennek tudható be és a Tesla ezen a területen kénytelen kihagyni a nagy lehetőségeket, hiszen a Model Y Európában is rendkívül kelendő lenne, csak éppen kapni nem lehet. Az Y-okat előállító berlini Tesla üzem ráadásul még késedelmesen is tud majd csak elindulni, hála a német hatóságok „alaposságának”.

Modellek tekintetében is készült JATO-lista, mely alapján 2021 májusában a Tesla Model 3 volt a legnépszerűbb elektromos autó, majd őt követi a Volkswagen ID.3 és harmadik helyre szorult vissza a sokáig EU-s piacvezető Renault Zoe. PHEV tekintetében a Ford Kuga továbbra is a legnépszerűbb jármű.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!