A Rimac többségi tulajdonnal megvásárolja a Bugattit

0

A Bugatti sorsa mostanában nem a legbiztosabb, az autós hírekkel tisztában lévők elég sokat olvashattak manapság arról, hogy legrosszabb esetben még az is megtörténhet, hogy a Volkswagen eladja az egész márkát a legtöbbet ígérőnek. A német Manager Magazin szerint azonban nem kell ettől tartani, hiszen már szinte kész megállapodás biztosítja a márka jövőjét a VW Csoporton belül.

Úgy néz ki, hogy a horvát Rimac többségi tulajdonnal megvásárolja a Bugatti részvényeit, majd a Porschével közösen vegyesvállalatot alapítanak, mely irányítása alá venné a Bugatti ügyeit. A Rimac 55, míg a Porsche 45 százalékkal lenne jelen a történetben.  Ezzel egyidőben a Rimac a tőzsdére is bevonulna 2022-ben, mely vállalat piaci értéke az igazgató Mate Rimac szerint így már 5 milliárd eurót képviselne. A fentebb említett német sajtótermék belsős informátorokra hagyatkozva arról ír, hogy a megállapodás már szinte el is készült, az utolsó simítások vannak csak hátra.

A szintén német Handelsblatt kérdésére a Porsche szóvivője azt mondta, hogy „A Bugatti konkrét jövője egy olyan téma, amit a VW Csoporton belül kell tisztázni”. A Rimac szóvivője szintén ennek a magazinnak ugyanezen kérdésére annyit mondott, hogy számos lehetőséget vizsgálnak éppen és még semmi nincsen eldöntve. A fent bemutatott történéseket már amúgy 2020 szeptemberében megjósolta a Car Magazine!

A Rimac és a Porsche együttműködése nem új keletű, hiszen 2018-ban már 10 százalék részesedést vásárolt a Porsche a horvát márkából, majd ezt feltornázták 15,5 százalékra. Idén márciusban pedig egy újabb falatot kapott be a Rimacból a Porsche.

A Rimac és a Porsche együttműködése leginkább az alkatrészgyártásban és az elektromos meghajtáshoz szükséges megoldások kifejlesztésében testesül meg. Ebben pedig nagyon jók a Rimac mérnökei, hiszen a Porschén túl már a Hyundai, Aston Martin, Koenigsegg és a Pininfarina is kérte már a segítségüket. Ennek fényében megnyugtató, hogy a Rimac kijelentette, a Porsche újabb bevásárlása nem veszélyeztethet semmiféle szerződéskötést más autómárkákkal.

„A Porsche 2018 óta nagy támogatója cégünknek és mindig is megtiszteltetés volt, hogy a világ egyik legismertebb sportautó-márkája a Rimac része. Büszkék vagyunk arra, hogy együtt dolgozhatunk izgalmas, új, villamosított termékek kifejlesztésén. Mivel számos más autógyártó is szerte a világon a Rimac ügyfele, ezért mind a Rimac, mind a Porsche számára fontos, hogy továbbra is teljesen független vállalkozás maradjunk. A Porsche-val való partnerség elősegíti a vállalat fejlődését és növekedését, ami végső soron minden ügyfelünk számára előnyös.” – Mate Rimac, CEO és alapító

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!