Jön a tisztán elektromos Audi Q8 e-tron

0

Egy érdekes, ugyanakkor elgondolkodtató hírt szellőztetett meg a német Automobilwoche magazin. Elmondásuk szerint az Audi döntéshozói arra jutottak, hogy az e-tron SUV a jelenlegi formájában nem kap utódot, helyét egy tisztán elektromos Q-sorozatos autó veszi át, valamikor 2026 körül.

A német autós magazin belső hírforrásokra hivatkozva írt a témáról. Szerintük a döntés előkészítése már folyamatban van, a végleges döntést pedig az Audi releváns döntéshozóinak novemberi ülésén vitatják meg az illetékesek. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a Brüsszelben készülő Audi e-tron SUV még egy facelift-cikluson esik át 2023 körül, majd 2026-ban végleg kivezetésre kerül, helyét pedig egy tisztán elektromos Q8 veszi át a márka portfóliójában, Audi Q8 e-tron néven. További adat az értesüléssel kapcsolatban, hogy a leendő új Q8-at nagyobbnak tervezik a mostani e-tron SUV méreteinél, így azt már a PPE padlólemezre építenék meg, melyet az Audi és a Porsche közösen fejlesztett ki.

Az új modell a gyártás tekintetében is átvenné elődje helyét, így az is az Audi brüsszeli gyárában készül majd, a mostani e-tron SUV kapacitásait átvéve. A németek nem bízzák a véletlenre az újdonság darabszámait, mivel erős keresletre számítanak. Ezért vélhetően már 2024-ben megkezdik a gyártást, hogy legyen elég a premierre. Személy szerint úgy gondolom, hogy ha ez az egész értesülés valódi, akkor az Audi nem fog 2 évet várni arra, hogy a bespájzolt autókat elkezdje kiszállítani, így talán 2026-ig sem kell várni az újdonságra.

Az évtized közepére szintén érkezhet egy elektromos SUV az Audi kínálatába, méghozzá Q6 e-tron néven, mely így jól illeszkedne a már most is létező Q4 e-tron és a majdan érkező Q8 e-tron közé. A Q4-el ellentétben (ami a MEB padlólemezre épül) a Q6 is a PPE padlólemezt kapná otthonául. Mostanában sokszor előkerül a PPE neve, pedig még nincs létező elektromos autó, amit erre építettek volna meg. A Porsche Taycan még arra a J1 padlólemezre épült, ami a Volkswagen MSB platformjából született meg J1 néven. Az első PPE padlólemezes autó a dolgok jelen állása szerint a tisztán elektromos Porsche Macan és az Audi A6 lesz.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!