Videón az 1600 kilométer hatótávú napelemes kocsi beltere

0

Kicsivel több, mint hat hónapja, hogy bemutatta az Aptera a közel 1600 kilométer hatótávú tisztán elektromos háromkerekű, futurisztikus járművét a Sol-t. Melyre február közepéig közel 7000 foglalás érkezett.

A háromkerekű Aptera jármű látszólag a Jetson stílusú űrhajót juttatja eszünkbe, mely rendkívül könnyű, rendkívül hatékony és egyben futurisztikus is. Az Aptera állítása szerint a háromkerekű járművön a napelemeket “úgy tervezték, hogy elegendő napfényt gyűjtsenek ahhoz, hogy a legtöbb régióban évente több mint 11 000 mérföldet megtegyenek.” Mindezt nem nehéz, hisz a viszonylag kicsi és olcsó akkumulátorával és a jármű nagy hatékonysága miatt rendkívül nagy távolságokat képes megtenni az Aptera Sol. A normál napi ingázáshoz a napelem önmagában képes biztosítani a szükséges villamos energia nagy részét.

Két napja pedig az Aptera bemutatta a második üzemképes prototípusát, melynek a belteréről is kapunk néhány vágóképet. A fenti videóból látható, hogy nem egy spártai belsővel készült az Aptera. A Sol beltere egy szépen kidolgozott beltér és nagyban hasonlít egy hagyományos autóhoz. A középkonzolon egy nagyméretű, Tesla-szerű kijelzőt láthatunk, a kormány pedig szinte egy az egyben a Model 3 és Y-ból érkezett.

Egy ilyen modellhez képest meglehetősen tágas belteret épített az Aptera, igaz, hogy csak két utas számára, de mentségére szóljon, hogy hátul hatalmas helyet hagytak. A videóból kiderül, hogy még egy szörfdeszka is elfér hátul, vagy akár egy kempingsátrat is felhúzhatunk a Sol csomagterében.

Az Aptera Sol sorozatgyártása várhatóan 2021 végén indul. A 400 kilométer hatótávú változat alapára 25 900 dollártól, míg a nagyobb, 1600 kilométer megtételére képes modell 44 900 dollártól indul.

“Az Aptera olyan szintű utasbiztonsággal rendelkezik, mint bármilyen közúti jármű. A Formula-1 által inspirált biztonsági cellával és fejlett légzsák technológiával valamint energiaelnyelő kompozit anyaggal épült. Melynek szerkezeti tartóeleme acél és alumínium.”

A pletykák szerint a bemutatkozó modell a Tesla Supercharger technológiáját fogja használni. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója Twitteren valóban megerősítette, hogy a töltőket hozzáférhetővé teszik „más elektromos járművek” számára is, azonban arról nincs még semmi hivatalos infó, hogy ez valóban az Aptera futurisztikus járműve lenne. De, több mint valószínű, hisz az egész kijelző Tesla kompatibilis.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!