Viszik a mikrochipeket, mint a WC papírt

0

Elon Musk vicces kedvében volt a napokban, ugyanis az autóipart sújtó globális mikrochip-hiányt ahhoz hasonlította, mint amikor mindenki lázasan szaladt WC papírt venni, nehogy már nála fogyjon el. Sajnos maga a tény már nem annyira vicces, ami sajnos rengeteg autógyártót érint, közülük párnak a termelést is fel kellett függeszteni. Jobb esetben csak a darabszámokat vették vissza.

Aki rendszeresen követi az autókkal kapcsolatos híreket, az biztosan olvasott már róla, hogy napjaink autóiparát egy igen komoly nyersanyaghiány fogja vissza, A legnagyobb neveket (pl.: GM, Volkswagen, Honda, Ford), pont a legrosszabbkor, amikor a pandémiás időszak után érkeznének a vevők a szalonokba, hogy a Home Office alatt megspórolt pénzüket elköltsék.

A kínai NIO már nem volt ilyen szerencsés, nekik volt olyan időszakuk, amikor a termelést napokra le kellett állítani a kelet-kínai Hofej városban lévő gyárában. Több száz, vagy ezer autóval kevesebbet tud a negyedévben legyártani, ezzel is csökkentve az időszak pénzügyi mutatóit. De szintén a leállásig jutott a Volvo haszongépjárműveket gyártó üzletága számos országban. A hiány oka a rendkívüli mértékben bővülő okostelefon piac, de egy komoly mértékekkel operáló gyár is leégett Japánban (Renesas Electronics).

Pat Gelsinger, aki az Intel vezérigazgatója azt mondta, hogy a hiány akár évekig is jelen lehet az iparban, mire a kínálat utoléri a keresletet. Ez sajnos a Teslát is érinti, ám úgy néz ki, egyelőre sikerrel tudják venni az akadályokat:

„Az első negyedévben részben át tudtunk navigálni a globális chip-ellátási hiány problémáin, azáltal, hogy rendkívül gyorsan fordultunk az új mikrovezérlők felé, miközben egyidejűleg fejlesztettük a szükséges firmware verziókat az új szállítók által készített új csipekhez.”

De sajnos ez nem lesz elég és a chip hiány vélhetően az egyik legnagyobb kihívás lesz a Tesla elkövetkező üzleti időszakában.

„Jelenleg a legnagyobb kihívást számunkra az ellátási lánc hiányossága, azon belül is a mikrokontroller chipek jelentik. Soha nem láttam még ilyet. A nyersanyaghiány okozta félelem minden vállalatnál túlzott mértékű megrendeléseket eredményez, mint a nemrégiben látott toalettpapír felvásárlási láz, persze eposzi értelemben. Ez hosszútávon nem tartható megoldás.” – Elon Musk

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!