Napelemes rendszert tervezel a jövőben? Esetleg elektromos autó vásárlásán gondolkodsz? Alábbiakban igyekszünk egy kis segítséget adni, hogyan kalkulálj, ha az autódat napenergiával szeretnéd „tankolni”. Nemrégiben jelent meg a hír, hogy 2021-ben ismét lehet több szakaszban is maximum 2,5 millió forint összegben állami támogatásra pályázni. 

Az ADAC nemrégiben megjelent elektromos autók fogyasztásának adatai alapján készítettünk egy kalkulációt, hogy mennyi extra napelem felszerelésével érdemes kalkulálnod az elektromos autó üzemben tartásához, ha épp napelemes rendszer telepítését, vagy már meglévő rendszered bővítését tervezed ebből a célból.

A táblázatban napi átlag futásteljesítmény alapján lett kalkulálva, mennyi Hyundai 475W-os napelem szükséges, hogy éves szinten megtermelje az autó használatához szükséges energiát:

A kalkuláció alapján elmondható, hogy egy gázfűtéses (használati melegvíz is) 100m2 körüli, 8-10 ezer forintos villanyszámlával rendelkező családi ház esetében, egy 5kW-os háztartási méretű napelemes rendszer képes biztosítani éves szinten a napi szükségletek és az elektromos gépjármű havi 1.000-1.500 km-es hatótávolságig történő üzemeléséhez szükséges energiát. Természetesen a rendszereket egyedi igények és lehetőségek alapján kell megtervezni, de a példából látszódik, hogy megfelelő tervezés esetén jól kalkulálható, milyen napelemes rendszerre van szükségünk, ha elektromos autó vásárlását, költséghatékony fenntartását tervezzük.

Ha az autó vásárlása még nem szerepel a közeli tervek között, de szeretnénk élni a szaldó elszámolás kínálta előnyökkel, érdemes a megfelelő rendszert választani, hogy a későbbiekben könnyedén bővíthető legyen az autó fenntartásához szükséges napelemekkel.

SOLAREDGE napelemes rendszerek

Egy, maximum 5 kW-os inverterrel szerelt napelemes rendszer már 4-8 napelem felszerelésével elindítható, ugyanis a SolarEdge inverterek a névleges teljesítmény 40%-tól beüzemelhetőek, és akár +100%-ig felülméretezhetőek. Ezek alapján a háztartási szükségletek ellátásához szükséges 2,6kW-os napelemes rendszer elindítható egy 5kW-os inverterrel, ami fedezi az első körös igényeket.

Miért jó ez a felhasználó oldaláról nézve? 

Ha még nem tudod, mikorra tervezed elektromos autó vásárlását a későbbiekben további napelemekkel bővíthető a rendszer.

Milyen egyéb előnye van egy SolarEdge smart napelemes rendszernek:

  • 5-25%-kal több energiát termelhetünk, mint egy hagyományos napelemes rendszerrel
  • minden egyes napelem termelését külön-külön nyomon tudjuk követni az interneten
  • a maximumot hozza a tetőfelületből, több tájolású, osztott tető esetén is
  • csökkenti az árnyékolás okozta termeléskiesést
  • a monitoring rendszerének köszönhetően automatikus hibaüzenetet küld leállás esetén
  • akkumulátor kész megoldás

A SolarEdge montoring rendszeréréről ide kattintva nézheted meg a bemutató videót.

Akár elektromos autó vásárlását, akár napelemes rendszer telepítését tervezzük, lényeg a megfelelő körültekintés és tervezés. Napelemes rendszerrel kapcsolatban kérje tanácsunkat, ajánlatunkat a +36 70 314 1527 -es telefonszámon vagy az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen.

Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél több háztartás és vállalkozás számára biztosítsunk olyan energiahatékony fűtési, hűtési és áramtermelési megoldást, mely hosszú évtizedeken keresztül garantálja a hatékony energiatermelést.