Újabb 300 millió Font jut Angliában a töltőhálózatra

0

Az elmúlt évek távlatából azt kell mondjam, hogy az elektromos autók kiszolgálásra létrejövő töltőhálózat szépen fejlődik és folyamatosan tartja a lépést az elektromos autók számának növekedésével. A magyar nézőpont is igazán tetszetős, bár van még hova fejlődni. De hát gyakorlatilag még mindig csak 3-4 éve kezdett csak igazán nagyon robbanni az elektromos mobilitás, ehhez képest ezek az eredmények is kiválóak. Anglia területe hozzánk képest jóval nagyobb, viszont ott a töltőhálózatra fordítandó pénzek is más ligában mozognak.

A legújabb állomása az ottani töltőhálózat fejlődésének most jött el, ugyanis egy újabb brutálisan nagy összeg került előirányzásra, ezúttal az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltató és üzemeltető vállalata részéről, ami az OFGEM. Sajtóanyaguk értelmében 300 millió angol Font értékben készülnek támogatni zöld energia projekteket, köztük töltők telepítését és üzemeltetését Anglia területén. Az összeg nem kevés, átszámolva nagyjából 115 milliárd Forint. Ebből kerül majd arra a 3550 töltőre is, ami a mostani projektben szerepel. A helyszínek Anglia, Wales, Skócia és Írország területén találhatók, ezeken belül pedig a fontosabb útvonalak mentén létesül 1800 ultragyors villámtöltő és további 1750 (vélhetően szintén DC villámtöltő) lakott területek, elsősorban városok autósainak kiszolgálásra. A teljes projekt része annak a 40 milliárd Fontos befektetésnek, ami az ország zöld energiákra való átállását segíti.

A töltők a következő két évben fognak megvalósulni az OFGEM és különböző vállalatok összefogásaként, akik a telepítést végzik majd. De nem csak töltők telepítése zajlik majd ezen projekt keretein belül, hanem gyakorlatilag az ország villamoshálózatát is fejlesztik, hogy az készen várhassa a következő években megjelenő energiaigényt a közlekedés részéről.

Korábban már többször volt szó Anglia töltőhálózatának fejlesztéséről, amiben az egyik legnagyobb szerepet a Shell vállalta be. Velük kapcsolatban az egyik legfontosabb infó, hogy Angliában 2025-ig 5000 töltőoszlopra bővül a Recharge szolgáltatás, míg világszerte 500 000 oszlopra, szintén 2025-ig bezárólag.

De nem csak a villámtöltők szaporodnak gombamód az országban, az úti cél töltők is, melyek elsősorban utcai lámpaoszlopokban kerültek kialakításra Anglia számos városában, ezek üzemeltetője a német alapítású Ubitricity. Ezt a hálózatot is megvette a Shell az idei év elején, hogy jelentősen bővíthesse azt.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!