Bezár a szerelde a Tesla tilburgi üzemében

0

A Tesla európai jelenlétében a kezdetek óta hatalmas szerepe van a hollandiai Tilburg melletti üzemének, ahol a Model S és X típusok készre szerelését végezték a szakemberek. Hol volt akkor még az európai gigagyár terve, vagy a Model 3?

Az üzem tehát mondhatni ikonikus és úttörő szerepet töltött be a Tesla európai térnyerésében, így vélhetően sokaknak fájdalmas a hír, hogy ez az üzem most bezárja kapuit. Az ok egyszerű: a frissített Model S és X gyártási metódusa már nem igényli azokat a műveleteket, amiket itt végeztek, így a Teslának sajnos feleslegessé vált Tilburg.

A bezárásról a holland NU magazin számolt be.

„A Tesla meglepően gyorsan leállítja majd a Model S és X modellek Tilburgban történő összeszerelését. Január végén frissítették a modelleket, ami megváltoztatta az Egyesült Államok gyártási folyamatát, így Hollandiában már nem szükséges az összeszerelés fenntartása.”

Pedig a Tesla Twitter oldala még 2015-ben arról is megemlékezett, amikor Elon Musk személyesen vett részt a második épület átadásakor. Akkor egy 78 000 négyzetméteres üzem került átadásra, benne egy komplett tesztpályával. Akkoriban oda 180 embert vettek fel. A képek a posztokban aranyat érnek:

A bővítésnek köszönhetően a heti 225 autót fel tudták tornászni 450 darabra. A Model S és Model X-ek a végső összeszerelés után a belső tesztpályán bizonyíthatták, hogy készek az átadásra a megrendelőknek. Szerencsére nem az egész Tesla üzem zár be, hanem csak az eddigi összeszerelést végző szekció. Ez csak a fentebb említett második ütemet érinti, az elsőnek megépített ütemben megmaradnak a szervizcenteres és disztribútori feladatköröket ellátok helye és munkája.

Ellenben a szereldében dolgozó 96 ember munkája sajnos nem megmenthető, viszont a Tesla már keresi a lehetőségét annak, hogy a cégen belül találjanak nekik másik pozíciót. A hollandiai egységnek összességében nem kell veszélyben éreznie magát, hiszen bár most a Tesla minden erejével a berlini gigaüzem megnyitásán fáradozik, a tilburgi egység feladásán biztosan nem gondolkodnak. Itt összességében most több, mint 500 ember dolgozik.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!