A SolarEdge nyerte a Fiat e-Ducato villamosításának feladatát

0

A Ducatot nem kell bemutatni senkinek, mindenki ismeri, aki a szállítmányozás területén dolgozik, így méltán szerzett elismerést az évek alatt. 1981 óta van jelen a piacon és csak Európában 3 millió darabot adtak el már belőle ezen idő alatt. Kategóriájában a típus az abszolút legnépszerűbb, 20,5 százalékos részesedéssel. Talán ezért is döntött úgy a Fiat Professional (az FCA csoport/Stellantis szállítmányozási üzletága), hogy ezt a bejáratott típust is ellátja elektromos meghajtással. A végső elektromos változatok ugyanazokban a kiszerelésekben, ugyanolyan terhelhetőséggel lesznek elérhetők, mint a hagyományos modellek.

Az e-Ducatot egy 120 lóerős, 280 Nm-es elektromos motor hajtja, és ahogy már tavalyi bemutatásakor említették, két kapacitású akkupakkal is választható lesz az elektromos furgon. Így akár 200 és 330 kilométert is meg tud tenni egyetlen feltöltéssel a városi elektromos szállító. Az olasz gyártó emellett megjegyzi, hogy ezek a számok városi szállítások esetén érvényesek. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a végsebességet 100 km/h-ban limitálták. A kiszereléstől függően az E-Ducato raktere 10-17 köbméteres lehet és szegmensében a legnagyobb, 1950 kg-nyi terhet képes elvinni.

  • 47 kWh verzió WLTP kombinált fogyasztás: 126 km – 146 km
  • 47 kWh verzió WLTP városi fogyasztás: 159 km – 93 km
  • 79 kWh verzió WLTP kombinált fogyasztás: 203 km – 238 km
  • 79 kWh verzió WLTP városi fogyasztás: 252 km – 309 km

Az alapárban egyfázisú, 7 kW AC fedélzeti töltő lesz, de felárért kérhető a háromfázisú 11 kW-os verzió is. DC villámtöltés esetében a 22 kW teljesítmény lesz az alap, de felárért az 50 kW is kérhető.

A hajtáslánc kivitelezési részleteivel kapcsolatban eddig nagy volt a csend, de már azt is tudni, hogy a SolarEdge vállalat kapta meg a feladatot és nem kispályásokról van szó, hiszen 2018-ban már felvásároltak egy ígéretes dél-koreai akkugyártót (Kokam), míg 2019-ben az S.M.R.E. Spa került a kosarukba, akik integrált hajtáslánc-technológiákkal foglalkoznak. Így a SolarEdge mobilitási részlege most már képes komplett megoldásokat is nyújtani a megrendelőinek.

Az első nagy falat számukra az e-Ducato lesz, de készek megugrani a feladatot.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!