A Tesla már használja a 4680-as cellákat néhány prototípusában

0

Sok kritika érte a Tesla sokak által már nagyon várt akkumulátor napját. Az egyik az volt, hogy kevés konkrétumot tudtunk meg a bejelentett 4680-as akkumulátorcelláról. Például az sem tudtuk meg, hogy az új cella a kísérleti fázisban van-e még, vagy már van belőle működő járművekben is. Elon Musk azonban most egy Twitter posztban megerősítette, hogy már vannak prototípusaik.

Figyelembe véve az eseményen bemutatottakat, okunk van feltételezni, hogy a Semi és a Cybertruck prototípusainál már használják az új akkumulátor cellákat. Azért ezeknél a járműveknél mert ezek a hatalmas akkumulátorcsomag miatt különösen súlyérzékenyek.

Musk a tweetjében azt írja, hogy a 4680-as cellákat már hónapok óta használják prototípusokban, ami azt mutatja, hogy ez több mint egy vízió vagy egy termékminta. A prototípusokban valószínűleg azt vizsgálják mennyire hatékonyak is a cellák és hogy mennyire megbízhatóak.

Ha valóban használják ezeket a cellákat a Semi prototípusaiban akkor az magyarázatot jelenthet azokra a képekre, ahol a kamiont egyszerre akár több Superchargeren is töltötték párhuzamosan.

A Tesla akkumulátor napjáról Bob Galyen elmondta, hogy a mindenki által várt 1 millió mérföldes akkumulátor nem is olyan fontos. Megfelelő puffereléssel és töltési stratégiával még ennél is tovább bírhatják az akkumulátorok. Figyelembe véve ezt és a 4680-as cella tömeg előnyeit már érthető, hogy mire gondolt Elon Musk mikor azt mondta, hogy Bill Gatesnek fogalma sincs a Semi-ről.

Akármilyen jó hír is, hogy a prototípusok már használatban vannak, Musk emlékeztet, hogy „prototípust könnyű csinálni, nagy mennyiségben gyártani a nehéz”. Azonban természetesen már a tömeggyártás megoldásán is dolgozik egy csapat és itt nem csak a gépekre kell gondolni, hanem például az anyagbeszerzésre, beszállítók keresésére is.

Összességében biztató, hogy vannak működő prototípusok, tehát már vannak valós tapasztalatok és adatok melyekre Elon Musk hivatkozni tudott az akkumulátor napon. A gyártás megkezdése még egy nagy kihívás, azonban minden bizonnyal ezt is hamarosan megoldják. Addig is izgatottan várjuk a további részleteket.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!