Hirdetés

A Volkswagen csoport nemrég bejelentette, hogy 2021-re minden modellt és alkatrészt, a Deutsche Bahn által elektromos meghajtású vonattal fognak szállítani. 

A Deutsche Bahn teherszállítással foglalkozó szegmense egyébként már most is 95 százalékban zöld energia alapú, a teljes váltással pedig bizonyos becslések szerint a széndioxid emissziójuk évente 26 700 tonnával fog csökkeni. 

A VW egyébként is jobban preferálja a vonat általi szállítást, mint a kamionokat. 2022-re a modellek és alkatrészek 60 százalékát fogják vonattal szállítani az eddigi 53 helyett. 

Thomas Zernechel, a Volkswagen csoport logisztikáért felelős vezérigazgatója a következőket mondta el:

„Ezzel a zöld energia projekttel jelentősen hozzájárulunk a cég karbon semlegessé tételéhez. Ebből a célból a Deutsche Bahn szélerőművekből és vízerőművekből származó villamos energiát fog felhasználni. Európában egyetlen autógyártó sem szállít több árut vasúton megújuló elektromos energiával, mint a Volkswagen. A szén-dioxid-semleges elektromos járműgyártásunk mellett ez egy további elem, amely lehetővé teszi például, hogy a Volkswagen ID kategóriájú járműveket széndioxid kibocsátás nélkül adjuk át az ügyfeleknek.” 

Az interneten keresztül néhány képet is megosztott a német cég a szállítás menetéről, ahogyan az új ID.3 modelleket szállítják a zwickau-i gyárból. 

A Deutsche Bahn elmondása szerint az elektromos vonattal történő áruszállítás akár 80 százalékkal is csökkentheti a széndioxid emissziót. 

Thomas Zernechel még a következőket mondta el:

„Naponta átlagosan 38 távolsági és 157 helyi vonat szállít anyagokat az üzemekbe – évente összesen körülbelül 100 000 vagon. Eközben mintegy 90 000 vagon körülbelül 900 000 járművet visz az üzemekből 40 átmeneti raktárba, elosztóközpontba és kikötőkbe. Az ilyen módon szállított márkák a Volkswagen személygépkocsik, az AUDI, a ŠKODA, a SEAT, a Porsche és a Volkswagen haszongépjárművek.”

Az biztos, hogy a Volkswagen csoport az élen jár a zöld energia és a környezetvédelem terén. Ez a jövő, és mi csak remélni tudjuk, hogy egyre több nagy cég veszi ezt észre és hoz meg döntéseket ennek fényében.