Augusztusban 5704 elektromos autót adtak el Norvégiában

0

Norvégiában adják el Európában a legtöbb elektromos autót, ez nem vitás. Ezen viszonylatban sokszor elmondható, hogy ami itt történik, az fog arányaiban kisebb mértékben megvalósulni más európai országban is. Márpedig az biztos, hogy az augusztust egészében tekintve elmondható, hogy az új járművek eladásainak 52,8 százaléka már az elektromos autóké, így gyakorlatilag Norvégiában minden második eladott új autó már elektromos!

A júliusi számok még 4408 darab tisztán elektromos és 2278 db plug-in hibrid értékesítéséről szóltak, összesen 6686 darabról.

Augusztusban tovább erősödött a szektor, immár 5704 darab tisztán elektromos modell került új tulajdonosához. Az alábbi grafikon az electrive szerkesztőségének munkája, amin a tisztán elektromos autók eladási számait figyelhetjük meg, év és hónapra vetítve:

A plug-in hibridek népszerűsége viszont csökkent, ebben a hónapban csak 1881 darabot vettek a norvégok (ennek ellenére tavaly augusztushoz képest így is 56 százalékos a plug-in hibrid kategória népszerűségének növekedése). Mild hibridből 950 darabot vettek az emberek, aminek piaci részesedése 8,8 százalék, míg a plug-in hibrideké már jelentősebb mértékű, 17,4 százalék.

A legnépszerűbb tisztán elektromos modell július után augusztusban is az Audi e-tron volt Norvégiában. Júliusban 775 darabot adtak el belőle, míg augusztusban húsz darabbal kevesebbet, 755 darabot. Ebben a Quattro SUV és a Sportback kivitelek eladásai vannak benne.

Audi e-tron Sportback

A második legtöbbet választott autó szintén egy SUV volt augusztusban, a Mercedes-benz EQC. Ezen típus esetében 100 darabbal vettek kevesebbet az emberek, mint júliusban, pontosan 595 darabot.

Érdekesség, hogy a Golf és a Kona elektromos változatai a harmadik és a negyedik helyezettek még úgy is, hogy a norvég statisztikák nem különítik el ezen modellek esetében az elektromos és a belsőégésű modellek számait.

Őket követi az MG ZS (281 darab), a Nissan Leaf (270 darab), valamint a Tesla Model 3 (264 db). A kontinens legnépszerűbb modellje, a Renault ZOE itt csak a 8. helyezést érte el, 221 eladott darabbal augusztusban.

Kíváncsian várjuk, hogy a Volkswagen ID.3 érkezése mennyire borítja a mostani számokat. A 1st Edition kivitelből az első 700 darab a napokban érkezett meg Norvégiába!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!