Elon Musk – 3-4 éven belül érkezhetnek az elektromos repülők

0

Korábban már beszámoltunk az elektromos repülők elméletéről, melyek talán már nincsenek is olyan messze, mint gondolnánk. Pár évet még ugyan várni kell, és természetesen nem a kereskedelmi vagy a több száz főt befogadni képes utasszállítókra kell gondolni elsősorban, de egy remek kezdete lehet a repülés megreformálásának.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk frissítette ütemtervét az elektromos repülőgépekkel kapcsolatban. Úgy gondolja, hogy akár 3-4 éven belül is megjelenhetnek. 

Néhány évvel ezelőtt, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Musk elmondta, hogy tervezget álló helyzetből felszállni képes elektromos repülőket (VTOL) – bár soha nem dolgozott ki gyártási terveket hozzá. 

Annak érdekében, hogy egy ilyen légijármű működhessen, Must azt mondta, hogy javítani kell az akkumulátorok energiasűrűségét. Elképzelése szerint körülbelül 400 Wh/kg sűrűségre lenne szükség. Összehasonlítás képpen, a Tesla akkumulátorai ekkor nagyjából 260 Wh/kg-ot értek el. 

A tavalyi évben elmondta, hogy úgy gondolja, a szükséges fejlesztések 5 éven belül megvalósulhatnak. Most, egy évvel később, a Tesla vezérigazgatója szerint már „valószínűleg 3-4 éven belül bekövetkezhet.”

„A 400 Wh/kg, hosszú élettartammal (nem csak laboratóriumban) már nincs messze. Valószínűleg 3-4 éven belül érkezhet.”

A fenti Twitter kommentje, a Jeff Dahn által vezetett, Tesla akkumulátorkutató csoport legújabb jelentése után született. 

Az új akkumulátor cella áttörést jelent az energiasűrűség javításában. Az akkumulátorkutatók is megemlítették, hogy ez már lehetővé teheti a „elektromos városi repülést.”

„Az ilyen nagy energiasűrűség hozzávetőlegesen 280km-rel növelheti meg az elektromos járművek hatótávolságát, vagy akár lehetővé teheti az elektromos városi repülést.”

Az új technológiát azonban még fejlesztik, és a jelenlegi prototípus nem éri el a Musk által említett 400 Wh/kg sűrűség határt.

A Tesla egyébként a jövő hónapban tervezi megtartani az „Akkumulátor Napját”, ezzel egyetemben –minden bizonnyal- bejelenti a saját akkumulátor gyártási tervezetét.

Az eseményen várhatóan a megnövekedett akkumulátorkapacitásról, valamint az energiasűrűségről is lesz szó. Természetesen ezek még nem biztos információk, de izgatottan várjuk, hogy mit talál ki az amerikai autógyártó. 

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!