Elon Musk feldarabolja a Tesla részvényeit

0

A Tesla bejelentése szerint, augusztus végén feldarabolja részvényeit. A feldarabolás mindössze azt jelenti, hogy minden egyes Tesla részvényes négy darab új részvényhez jut, minden egyes meglévő részvénye után. Ennek hatására egy részvény értéke a jelenlegi 1500 dolláros szintről, körülbelül 300 dollárra csökkenhet.

A cég értéke ettől természetesen nem változik, hiszen pontosan annyival több részvény keletkezik, amennyivel kevesebbet egyetlen papír ér, a feldarabolás előtti értékéhez viszonyítva. Egy vállalat élhet ezzel az eszközzel, ha bízik részvényeinek teljesítményében. Legutóbb az Apple négyszerezte meg részvényeinek számát.

A darabolással a Tesla célja, hogy a kisbefektetőknek, illetve a saját alkalmazottjaiknak is lehetőségük legyen vásárolni a részvényekből. Eddig ugyanis a magas bekerülési költség elriasztotta a kisbefektetőket, akik nem tudtak, vagy nem szándékoztak több mint 1000 dollárt kifizetni egyetlen részvényért cserébe. Az igazán nagy összegeket mozgató nagybefektetőket ez a változás aligha fogja érinteni.

Maga a feldarabolás augusztus 21 és 28 között fog megtörténni. Azon a részvénytulajdonosok részére, akik augusztus 21-én Tesla részvényt birtokolnak, augusztus 28-án fog megérkezni a további 4 papír.

A bejelentés után a Tesla részvények ára tovább emelkedett körülbelül 7 százalékot. A csökkenő ár miatti érdeklődés meginkább növelheti a papírok árát.

A Tesla részvények értéke csak idén 229 százalékot emelkedett, és idén már a világ legértékesebb autógyártó vállalata lett, megelőzve az eddigi csúcstartó Toyota Motorst.

A Tesla 2010-ben lépett ki a tőzsdére, akkor még mindössze 17 dollárért válhatott valaki Tesla részvényessé, 10 év alatt ez a költség a 86-szorosára emelkedett. Hiába azonban a tőzsdei és üzleti növekedés, mégis sok befektető továbbra is a Tesla bukását várja, mondván a vállalat valódi teljesítménye nem indokolja a tőzsdei értéknövekedést. Mind a Tesla, mind a Toyota értéke meghaladja a 200 milliárd dollárt, de míg a Toyota az előző negyedévben több mint 2,4 millió járművet gyártott, addig a Tesla csupán 103 ezret. Emiatt több elemző is arra figyelmeztet, hogy a cég tőzsdei szárnyalása nem tarthat már sokáig. Elon Musk vállalata azonban már többször bizonyította, hogy a negatív kritikák és előrejelzések ellenére is képes megdönteni minden korábbi rekordot.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!