Minden benzinkútra két elektromos töltőpont jut Angliában

0
Reklám

Hivatalosan is kétszer több elektromos töltőállomás van, mint benzinkút a szigetországban, amit a Közlekedési Minisztérium erősített meg.  Április elsején 17 947 elektromos töltőpont állt a nyilvánosság rendelkezésére, aminek a 17 százaléka, 3107 volt gyorstöltő. A benzinkutak száma 8046 a UK Petroleum Industry Association szerint.

Az adatok a Közlekedési Minisztérium elektromos járművek használatára ösztönző programjának keretében jelentek meg. A céljuk a közlekedés által okozott környezetszennyezés csökkentése, és az elektromos járművek népszerűsítése.

A Zap-Map által lehozott információk szerint 2015 óta az elektromos töltőállomások száma 402 százalékkal nőtt. Ez a gyarapodás csak 2018 és 2019 között 61 százalék volt. 2020 első három hónapjában 1436 új pontot telepítettek, ami 9 százalékos növekedést jelentett. Az előző negyedben a gyorstöltők száma is emelkedett, mégpedig 283-mal.

Reklám

Professzor Edmund King, az AA autóbiztosító cég elnöke elmondása szerint ezek a számok bizonyítják, hogy csak egy mítosz az, miszerint nincs megfelelő infrastruktúra kiépítve az elektromos járművek mindennapos használatára. Szerinte ki kellene helyezni új közlekedési táblákat, amelyek jelzik az elektromos töltőpontokat, ezzel is segítve az autóvezetőket.

“61 százalékos évenkénti emelkedés, és az egyre több megjelenő töltési lehetőség magabiztosságot kellene, hogy adjon az autósoknak, hogy haza fognak érni az elektromos járműveikkel. Viszont ehhez egyértelművé kell tennünk, hogy hol vannak a töltési pontok.”

Ha a statisztika szerint emelkedik is a töltőpontok száma, a földrajzi elrendezésük nem egyenletes. E mögött az állhat, hogy egyes közigazgatási egységek megpályáztak állami támogatásokat, míg mások nem. A Közlekedési Minisztérium elkülönített még további 10 millió fontot hasonló támogatásokra, ami körülbelül további 7200 töltőpont telepítésére lesz elég. A kiépítés határidejét pedig 2021-ben állapították meg.

Edmund King hozzátette:

“Ha egyre több autóst tudunk elektromos járműre való váltásra meggyőzni, az a helyi igazgatóságokat és vállalkozásokat is ösztönözni fogja arra, hogy még több töltési infrastruktúrát építsenek ki.”

Mindenképpen izgalmas változások ezek Angliában, amelyek egy új lendületet adhatnak az elektromos autók egyébként is egyre népszerűbb használátának.