Szakít a Tesla és a Panasonic a napelemcellák piacán

0

Számos Japánból érkező hír szerint a Tesla és a Panasonic befejezi az együttműködést, de szerencsére csak részben, méghozzá a napelemcellák gyártásával kapcsolatban. 2017-ben kötött a szerződést a két cég annak érdekében, hogy meggyorsítsák a Solar City, buffaloi gyárában a napelemek gyártását. Ez a gyár lett végül a Gigafactory 2.

A tervek szerint a gyár több mint 1 gigawattnyi napelemes terméket állított volna elő. Az elnevezés tehát hasonlóan történt, mint a Gigafactory 1 esetében, ahol szintén a Panasonic-kal közösen tevékenykednek, azzal a különbséggel, hogy ott az akkumulátorcellák gyártás folyik. Egyébként nemrégiben ismételten átnevezték a helyet, most már Gigafactory New York a hivatalos neve.

A Panasonic befektetett, és elkezdtek napelemcellákat gyártani a Tesla pedig belement, hogy felvásárolja ezeket és beépíti őket a napelemes tetőcserepeibe, amit Solarglass-nek hívnak. A két cég egy helyen gyárt, ám egymástól függetlenül.

Azonban az üzlet nem a tervek szerint halad.

A Tesla nem vásárol túl sok napelemet, mivel a Solarglass elindítása nagyon lassan halad. Továbbá, egyes híresztelések szerint a Tesla más gyártók napelemeit is használja a cserepeiben. Ezen információk fényében már nem is olyan meglepő tehát, hogy a Tesla és a Panasonic közreműködése véget ér. Azonban a gyárban valamiféle termelés továbbra is folyik majd.

Továbbá Elon Musk arról is beszélt, hogy a Solarglass gyártását nemhogy csökkenteni fogják, hanem most fogják igazán elindítani és kiterjeszteni nemzetközi viszonylatban is. Azt is említette, hogy a jövőben ez kiemelten fontos szerepet fog játszani a cégben.

Szerencsére a Gigafactory Nevada esetében fennálló közreműködés, amely biztosítja az akkumulátorcellákat a Model 3 és a Model Y számára, nem szakad meg. Továbbá a Panasonic-kal való részleges szakításnak köszönhetően hely szabadul fel a gyáron belül, tehát valamilyen formában biztosan ki fogják tölteni ezt a fennálló űrt.

Érdekesség, hogy Elon Musk pont ide szervezi a már mindenki által nagyon várt akkumulátor napot.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.