Hirdetés

Egy igazán különleges hírrel szolgálhatunk azoknak, akik szimpatizálnak 90-es évek ikonikus e-autójával, ami aztán saját teremtője irigysége miatt szűnt meg létezni. Ez volt a General Motors EV1.

GM-EV1, az első modern e-autók egyike!

A típus élete azért szomorú, mert bár a GM egy kaliforniai szabályozás miatt alkotta meg 1996-ban, àm a váratlan sikert látva megijedt a kőolaj-uralta piacra gyakorolható hatásoktól, így 1999-ben, 3 évvel a projekt indulása után inkább az összeset begyűjtötték, bezúzták és eltemették a sivatagban, hogy még az emlékét is eltöröljék!

Az autó tulajdonképpen az 1990-ben bemutatott Impact tanulmányautó alapjaira épült és megvásárolni sem lehetett, csupán lízingelni!

Hirdetés
GM Impact 1990

Az EV1 bérlői imádták autóikat, amikből összesen csupán 1117 darab készült (1 generáció, 1997-es modellév: 660 db, 2. generáció, 1999-es modellév: 457 db). Az autóban egy 102 kW-os motor szolgált, 149 Nm nyomaték mellett. Az első generáció akkupakkja 16,5-19,7 kWh kapacitású volt (ólomsavas), míg a másodikba egy 26,4 kWh-s egység (NiMh) került beszerelésre.

Az Ev1 utastere

Mint írtuk fentebb, a típust maga GM semmisítette meg, miután megtámadták a bíróságon azt a rendeletet, ami miatt meg kellett alkotniuk ezt a kocsit. A lízingelőknek nem engedték, hogy megvegyék a kocsikat, azokat vissza kellett adniuk. Csupán pár darab maradt fent, azok is múzeumokba, vagy tudományos intézetekbe kerültek. Egyetlen példányról tudni, ami magánkézben maradt, Francis Ford Coppola tulajdonában. Pletykák szerint valaki megvette ezt a kocsit 2008-ban 500.00 dollárért!

A hosszú bevezető azért kellett, hogy megértsük, mit látunk a képeken:

A piros EV1-et egy atlantai parkolóházban hagyta valaki magára, de egy szemfüles Twitterező december 5-n kiszúrta, mit lát:

Az EV1 amúgy már egy 2016-os Facebook posztban is felbukkant, úgy látszik akkor még nem nagyon mozgatott meg senkit! Hogy azóta mi lett vele, nem tudni, de az autó egy vagyont érhet! Mi most találkoztunk az esettel és az autó ritka mivolta miatt gondoltuk, mást is érdekelhet egy kis visszatekintés az újkori elektromos autózás egyik ikonjára!