A neuronhálózat segítségével tanul és fejlődik a Tesla ablaktörlő rendszere

0
Reklám

Nincs is annál idegesítőbb dolog, mikor egy szürke, hideg, ködös reggelen szitáló esőben kell útnak indulni. Ez már önmagában is kiveri a biztosítékot, de a napi bosszúsághoz még hozzákapcsolódik egy AUTO módra állított ablaktörlőlapát is ami elég hektikusan működik. Vagy csak a gép is érzi, hogy ilyen időben senkinek nincs kedve dolgozni!

Az elektromos Mercedes B-osztálynak az esőérzékelős ablaktörlője egy etalon. Szépen dolgozik, ahogy kell. Sajnos ez a többi márka elektromos modelljeiről nem mondható el. Eddig egyben sem éreztem azt, hogy az AUTO most tényleg helyettem töröl, mindegyikbe bele kellett piszkolnám és manuálisan indítani a lapátokat. Csak-csak elfelejtette, hogy vizes az ablak. A hagyományos autókban az esőérzékelős ablaktörlőt egy optikai szenzor működteti, erről a vezess.hu írt egy kiváló cikket. Érdemes kattintani és elolvasni.

Szóval! Már több mint egy hónapja használom az Universal Leasing-től beszerzett Model 3-am, amiről itt írtam. De ennél az autónál sem érzem a tökéletességet, mindig közbe kell avatkoznom, hogy kilássak. Azért egy okos autótól, főleg egy Teslától elvárhatná az ember, hogy minden úgy működik ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Sajnos nem! Elég sok helyen (fórumok) panaszkodtam emiatt, de gondoltam ez az amit tényleg egy szoftver frissítéssel meg lehet oldani.

Reklám

És meg is lehet! November 18-án küldtek egy képet, hogy a Tesla legújabb béta szoftverében ott lapul az automatikus ablaktörlő javítás. Hurrá, egyből postoltam is a Tesla Club Magyarország Facebook csoportunkba a jó hírt, és mindenki megnyugodott, hogy hamarosan érkezik a megváltás.

Érdemes tudni, hogy a Tesla nem a fenti cikkben említett optikai szenzorral dolgozik. Hanem az első kamerák segítségével irányítja a központi rendszerét és ezáltal az ablaktörlők sebességét illetve törlési intenzitását is.

Tegnap a Tesla megkezdte a 2019.40.1.1-es szoftverfrissítések hivatalos kiadását, mely a Tesla saját neurális hálózatát használja. Több mint egymillió kép áll rendelkezésre, hogy érzékelhesse az autó a szélvédőn levő vízcseppek és a további időjárási körülményeket. Továbbá manuálisan tanítható az egész rendszer! Azaz ha az ablaktörlők mégsem úgy teljesítenek ahogy azt mi szeretnénk akkor a manuális beállításokat rögzíti a hálózaton a rendszer és a következő frissítésben tovább pontosítják az AUTO funkció működését.

És mikor adják ki ezt a frissítést? Most! Mikor olyan zord idő van, hogy még az ágyban a másik oldalra fordulás is nehezen megy! De megcsinálják és tovább pontosítják, javítják hogy a Tesla tulajdonosok mindennel meg legyenek elégedve! Ez az igazi hozzáállás, ezért is szeretem a Teslát! De hamarosan kiderül, hogy miért a Tesla Model 3-ra esett a választás. Miért nem egy másik márkára.

Ha pedig érdekel a Tesla világa akkor csatlakozz a legnagyobb magyarországi Tesla Club Facebook csoportunkhoz!