Dánia és tíz másik ország is azt kérte az Európai Uniótól, hogy 2040-ig teljes egészében vonják ki a forgalomból a benzin és dízelmotorral szerelt autókat, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást és így harcoljanak a klímaváltozás ellen. Írja a Reuters.

Hirdetés

Dánia már egy komplett javaslatot is benyújtott az EU környezetvédelmi minisztereinek. Az EU is lépéseket tenne az ügy érdekében, de a bizottság által megfogalmazott cél szerint 2030-ig csak 40 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Majd 2050-től pedig teljesen ki is tiltanák ezeket a modelleket.

Dan Jorgensen, Dánia klíma- és energiaügyi minisztere azt reméli, hogy a belsőégésű autók kitiltása nyomást helyez majd a Európai Bizottságra és a szervezet partner lesz abban, hogy a következő két évtized során fokozatosan kikerüljenek a forgalomból a benzin és dízelüzemű autók.

Dániától ez nem újdonság, ugyanis 2018. októberében már bejelentették, hogy 2030-ig az összes belsőégésű autó értékesítését leállítja. Azonban ezen a döntésen változtatniuk kell, ugyanis ez EU jogszabály ellenes volt. Dan Jorgensen elmondta, ha az EU nem hagyja jóvá a tiltást egész Európában akkor legalább annyit engedélyezniük kell, hogy arról az egyes országok saját hatáskörben dönthessenek.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/