A Tesla rekordszámú autót gyártott és értékesített a negyedik negyedévben

1

Tegnap, magyar idő szerint este 10 óra után a Tesla közzétette a 4. negyedéves pénzügyi jelentését.

Melyből kiderül, hogy az elektromos autókat gyártó cég árbevétele meghaladta a 7,2 milliárd dollárt a negyedik negyedévben. Ez több mint a duplája a 2017 azonos időszakában elért árbevételnek. Több mint 345 millió dolláros nyereséget ért el a vállalat, mely 1,93 dolláros egy részvényre jutó nyereséget jelentett a negyedik negyedévben. A cég szabad cash flowja 910 millió dollár volt, melyet mintegy 3,7 milliárd dolláros készpénzállománnyal zártak. Ezzel a lépéssel pedig Elon Musk cége a Tesla bebizonyította, hogy nyereséget tud realizálni elektromos autók gyártásával és értékesítésével.

2018 október 1 és december 31 közötti Q4-es időszakban összesen 86.555 autót görgettek le a fremonti gyár szalagjairól, ami 8%-al több, mint az előző negyedévben. A Q3-ban 80.142 darab autót készítettek. Továbbá a negyedik negyedévben 90.700 darab autót szállítottak le a vásárlóknak, itt szintén 8%-os növekedést értek el! Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy hogyan tudtak több autót leszállítani mint amit gyártottak. A kérdés jogos, a kiszállításokat is felpörgették ezért a korábbi készleteket is sikerült ledolgozni. Ezzel a lépéssel pedig nem áll a cég pénze a már készre szerelt autókban a telephelyen.

2018-ban a Tesla nagyjából 245.240 darab elektromos autót szállított le, ez közel 138%-al több mint egy évvel korábban!

  • Model 3 – 145.846
  • Model S – 50.676
  • Model X – 48.718

A Tesla készített egy ábrát is, mely az amerikai elektromosautó-gyártó üzemi marzsának alakulását mutatja be. Ezen az ábrán jól látható, hogy a Teslánál jelentős javulás következett be az üzemi marzsban, addig más luxusautó-gyártóknál ez az érték csökkent vagy stagnált.

Továbbá itt végig lehet olvasni a teljes részvényes levelet:

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!