A sokak által ismert Caterpillar és a Pon Equipment a napokban mutatta be közös munkájuk legújabb gyümölcsét, ami egy 26 tonnás munkagépben öltött testet. A tervezők nem voltak restek és rögtön egy hatalmas, 300 kWh-s akkucsomagot tettek a gép alá.

Az első prototípus a norvég Gjelleråsenben került összeszerelésre a Veidekke építési vállalatnak. Ám itt nem áll meg a történet, ugyanis további 8 követi majd a most elkészült darabot. A cég reméli, hogy ezzel a géppel csökkenthetőek lesznek majd a hang és légszennyezettségi adatok az építési területek környékén. Ráadásul ebben a méretkategóriában ez az első elektromos átalakítású darab.


Az akkupakk súlya brutálisra sikerült, ami 3.4 tonna és a számítások szerint 5 és 7 óra közöttire tehető a munkaórák száma egyetlen töltéssel. A meghajtásért egy 122 kW teljesítményű elektromos motor a felelős, ami olyan halkan teszi a dolgát, hogy még a hidraulikus pumpák hangjai is felfedezhető a munkagép közelében. A Veidekke számítasai szerint egy ilyen gép évi 52 tonnával csökkenti a szén-dioxidot bocsájtásukat. A vezérigazgató szerint ha az országban található, közel 2500 munkagépet ilyenre cserélnék le mindenhol, az egyenértékű lenne 60 000 személyautó kivonásával, természetesen a károsanyag-kibocsájtás tekintetében.

Szerintetek életképes lehet egy ilyen munkagép? Mondjátok el véleményeteket új fórumunkban!