NKM Mobilitás Kft évértékelő 2018-ről!

0

Az NKM Mobilitás Kft. az NKM e-mobilitással és CNG szolgáltatással foglalkozó üzletága, az elektromos töltőállomás értéklánc jelentős részét lefedve kulcsrakész projektek keretében töltő telepítést, üzemeltetést, karbantartást és operátorként e-mobilitás szolgáltatást kínál üzleti ügyfelei számára.  Az NKM egy éve Mobiliti néven indította el e-mobilitás szolgáltatását és a kapcsolódó országos elektromos autó töltőállomás-hálózat telepítését annak érdekében, hogy a hagyományos termékein és szolgáltatásain túl megfeleljen a jelen és a jövő elvárásainak és tovább fejlessze közel 4,5 millió ügyfelének kiszolgálását valamint gazdagítsa az ügyfélélményt országszerte. Az NKM Mobilitás Kft. e-mobilitás üzletág ügyvezetőjével, Balogh Szabolccsal beszélgettünk a társaság 2018-as tevékenységéről, eredményeiről és a jövőbeni tervekről.

– 2018-ban hány darab töltőt telepített az NKM Mobilitás Kft. (villám, gyors)?

Év végéig az NKM Mobilitás Kft. által telepített és üzemeltetett töltők száma: 56 db töltőoszlop, 4 db villámtöltő, 52 db dupla aljzatos gyorstöltő és összesen 114 db töltőpont.

– A 2018-as évben mennyi tranzakció indult el országszerte az NKM Mobilitás Kft. töltőin, mekkora energiafelhasználás mellett?

A villámtöltőinket 2018 utolsó negyedévében telepítettük, így a töltések száma is ekkorra futott fel. Év végéig várhatóan 8-9 000 db töltést szolgálunk ki, amely során a villamos energia felvétel meghaladja a 70 MWh-t.

[ads_pro_ad_space id=”10″ max_width=”” delay=”” padding_top=”” attachment=”” crop=”” if_empty=”” custom_image=”” powered=”” show_ids=””][/ads_pro_ad_space]

– A 2018-as év egyes hosszú hétvégéin mennyi tranzakció indult el országszerte az NKM Mobilitás Kft. töltőin, mekkora energiafelhasználás mellett?

Nem vezetünk külön statisztikát a hosszú hétvégékről, de a hét első munkanapja előtt megnő a töltőink kihasználása.

– A mostanában átadott sormási töltőkről eddig mennyi tranzakció indult el, mekkora energiafelhasználás mellett? Ezen töltőparkon kívül terveztek-e még további töltő parkok telepítését az országban? Ha igen, akkor egyeztettek a többi töltőtelepítő céggel is, hogy ne oda telepítsetek ahova később egy másik cég telepítene?

A sormási töltőközpontot most kezdi megismerni a villanyautós közösség, ezért folyamatosan nő a forgalom. Egyelőre Budapestről nehéz eljutni villanyautóval Sormásra, komoly forgalomnövekedést attól várunk, ha megvalósul az M7-es autópálya átjárhatósága, például székesfehérvári és balatoni villámtöltők telepítésével.

További töltőparkok telepítését is tervezzük. Azon dolgozunk nap mint nap, hogy a Mobiliti ügyfelei a töltők használatával kényelmesen és egyszerűen eljuthassanak az ország egyik végéből a másikba.

– Sormáson megtalálhatóak az Efacec és Tritium villámtöltői. Ezek közül melyik a megbízhatóbb töltő? Már ha eddig volt valami meghibásodás velük…

Egyelőre mindkét töltő megfelel az előzetes várakozásunknak, továbbra is bízunk mindkét szállítóban. A Tritium folyadékhűtéses, az Efacec léghűtéses konstrukció, ebből adódóan eltér a megjelenésük és a méretük. A megbízhatósággal kapcsolatban még nem tudunk információval szolgálni, majd 1-2 év üzemeltetés során leszünk birtokában erre vonatkozóan megfelelő mennyiségű adatnak.

– A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. tagja valamelyik nagy, európai töltőhálózatnak, mint például az Ionity?

Nem, bár a Plugsurfing/Charge&Drive integrációt elkezdtük, illetve célunk, hogy a töltőinket minél többen használják és a Mobiliti ügyfelei is minél egyszerűbben tudjanak tölteni külföldön, ezért megkezdtük az egyeztetéseket több európai töltőhálózattal.

– Talán a legfontosabb kérdés… mikor lesz fizetős a töltés? Ha már vannak gondolatok, akkor milyen koncepciót követve épül fel a fizetési rendszer? (idő, felhasznált kWh)

Tervezzük a fizetős töltési szolgáltatás bevezetését. Más e-mobilitással foglalkozó társaságok tapasztalatai azt mutatják, hogy a fizetős szolgáltatás bevezetését követően a villanyautósok közül csak azok fogják használni a nyilvános töltőket, akiknek igazán szükségük van rá.

Egyelőre a fizetési koncepció kidolgozását végezzük, egy olyan megoldást szeretnénk, amelyet elfogadnak a villanyautósok és lehetővé teszi, hogy a bevételekből folyamatosan fejleszthessük a töltő infrastruktúrát és a Mobiliti szolgáltatási színvonalát.

[ads_pro_ad_space id=”6″ max_width=”” delay=”” padding_top=”” attachment=”” crop=”” if_empty=”” custom_image=”” powered=”” show_ids=””][/ads_pro_ad_space]

– Mik a tervek a 2019-es évre vonatkozóan?

A fizetési szolgáltatás bevezetése mellett a villámtöltőkkel való átjárhatóság mielőbbi megvalósítása a célunk, illetve az otthoni töltési igényeket is szeretnénk magas színvonalon kiszolgálni és folyamatosan fejleszteni a hálózatunkat és a szolgáltatásainkat.

– Az október elején indult, „legyél az NKM Mobilitás Kft. töltő tesztelője” program mennyire keltette fel az emberek figyelmét? Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez? Terveztek hasonló megmozdulást Szegeden kívül is? 

Lassú kezdés után minden otthoni töltő (teszt) gazdára talált, jelenleg 8 helyre telepítünk otthoni töltőberendezéseket. Igen, tervezzük, hogy a jövő évben kibővítjük a programot Szeged és vonzáskörzetén kívüli területekre is.

[ult_buttons btn_title=”Ide kattintva követhetsz minket a Facebookon is!” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fecarshu%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”none” icon_size=”40″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”5″ btn_font_style=”font-weight:bold;” btn_font_size=”desktop:20px;”]
[ult_buttons btn_title=”Csatlakozz a legnagyobb Magyar Elektromos autó tippek és kérdések Facebook csoportunkhoz!” btn_link=”url:http%3A%2F%2Feautoklub.com%2F||target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-block” btn_title_color=”#3b5998″ btn_bg_color=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_hover=”ubtn-fade-bg” btn_anim_effect=”ulta-shrink” btn_bg_color_hover=”rgba(175,175,175,0.15)” btn_title_color_hover=”#06c100″ icon=”none” icon_size=”30″ icon_color=”#3b5998″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_shadow=”shd-bottom” btn_shadow_color=”#3b5998″ btn_shadow_color_hover=”#06c100″ btn_shadow_size=”2″ btn_font_size=”desktop:14px;” btn_font_style=”font-weight:bold;”]

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!