e-cars körbetekintő: autógyártók, országok számok

0

Ha van kedvetek, tartsatok velünk ebben a cikkben és nézzük meg, milyen növekedés van az elektromos autók piacán.

Az olajárak és a környezettudatos személet megváltozásával egyre nagyobb mértékben terjednek az elektromos autók a gyártók kínálatában és ha nyitott szemmel járunk az utakon, nekünk is feltűnhet a változás szele. De vajon ki nyeri az egyre erősebben kialakuló versenyt, melyik autógyár és ország van most a legjobb pozícióban? Izzítsuk az akkukat, lássuk mi a jelenlegi helyzet:

Melyik autógyár a leginkább jövőbemutatóbb? Erre szerintem rögtön mindenki tudni fogja a választ, bizony a Tesla. Nekik csak elektromos autóik vannak és világelsők az iparági innovációkban. Viszont rögtön utánuk több kínai autógyár is van!

Egy másik szempont: melyik ország teszi meg a legtöbb km-t (mérföldet) a világon? Az Alixpartners kimutatásából látszik, hogy itt toronymagasan Kína vezet. Az összehasonlításhoz az elemzőcég összeszámolta az összes addig eladott elektromos autó által megtehető távolságot. Így jöttek ki az alább látható számok a diagramban.

Nem meglepő módon, a Tesla már keresi a lehetőségét, hogy egy teljesen saját tulajdonú gyárat hozzon létre Sanghai-ban, kielégítendő a hatalmas kínai keresletet. Egy újabb ábrán azt is láthatjuk, hogy Kína vezet az elektromosautó vásárlás terén is, összehasonlítva az Egyesült Államokkal csak tavaly 45% növekedés volt ezen a piacon. Gyakorlatilag már 2014-ben átvette Kína a vezető szerepet és nem úgy látszik, hogy lassulna ez a fejlődés.

A fentiek alapján azt hihetnénk, hogy Kína lesz itt a nyerő, de azért ne olyan gyorsan. Ha magát az átállás nagyságát nézzük a hagyományos belsőégésű motorú járművekről elektromos autókra, akkor bizony Norvégia a nyerő. Idén szeptemberben már az új eladott autók 60%-a volt elektromos autó és ezek a számok csak növekednek folyamatosan. Az ország megcélozta a 0 széndioxid kibocsájtást az autókból 2025-re.

A lényeg, hogy nézhetjük több szempontból is az eredményeket, de bizony Kína és Norvégia a két vezető ország, ha a fejlődés ütemét nézzük. Reméljük, hamarosan további országok is csatlakoznak hozzájuk.

[ult_createlink title=” e-autósok közössége! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fe-autosok-kozossege%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!