Hamarosan kiderül, hogy hol lesznek biztosan új e-töltőállomások

0

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel közölte, hogy a következő hetekben derül ki, mely vidéki településeken épülhetnek biztosan új e-töltőállomások.

A november elején induló pályázat célja, hogy az Energiaügyi Minisztérium (EM) az elektromos töltőhálózat hiányosságait felszámolja. A 28 milliárd forintos támogatási keret révén a pályázók kötelesek legalább egy e-töltőállomást telepíteni olyan, jelenleg kevésbé ellátott településen, amelyet szabadon választhatnak a megjelölt járások közül.

Hétfőn elindul a technikai felhívás első köre, amely biztosítja, hogy a jelentkezők különböző helységekben teljesítsék ezt a vállalást. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint 2023 végén több mint 2500 nyilvános töltőállomás működött országszerte, ezek közel fele Budapesten és Pest megyében található, míg a vidéki állomások főként autópályák mentén és nagyobb városokban érhetők el.

Az EM kiemelte, hogy a program az országos lefedettség elérését célozza, így a következő években több mint száz új helyszínen létesülhet nyilvános e-töltőállomás. A pályázaton elektromostöltőállomás-üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások vehetnek részt, akiknek vállalniuk kell, hogy egy nem megfelelően ellátott járás bármely településén korszerű töltőállomást telepítenek.

A cégek október 14. és 21. között nyújthatják be preferencialistájukat, amelyben megjelölhetik a számukra legvonzóbb tizenöt települést. A projekthelyszínek kiválasztásánál a magasabb prioritású helyszínek élveznek előnyt, azonos preferenciák esetén pedig a jelentkezés időpontja dönt. Ha szükséges, október végén és november elején újabb benyújtási kör is lesz – közölte a minisztérium.

Az éles pályázat november 6-án indul, célja az energiaátmenet felgyorsítása és a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra fejlesztése. Vállalkozásonként legalább 100 millió és maximum 4 milliárd forint közötti támogatás érhető el, legfeljebb 15 éves futamidejű, kedvezményes hitel formájában, amelyhez legalább 10 százaléknyi önerőt szükséges biztosítani. Vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, például energiatárolóval és/vagy megújuló áramtermelő egységgel felszerelt töltőállomások telepítésére.

A beruházások célja, hogy a hálózat fehér foltjainak lefedésével könnyebben hozzáférhetővé és népszerűbbé tegyék a zöldautókat. A kormány ezzel a lehetőséggel megduplázza a közlekedés zöldítésére szánt forrásokat, amelyeket tisztán elektromos járművek beszerzésére és zöldenergia termelésére lehet fordítani. Az EM jelenleg összesen 260 milliárd forint támogatást nyújt a magyar családoknak és vállalkozásoknak a fenntartható energiatermelés és tárolás ösztönzésére.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!