3D nyomtatással készült akkumulátort mutattak be

0

Ha valaki a szilárdtest akkumulátorok érkezésére vár, azt teljesen joggal teszi. Azonban egy kaliforniai vállalat azt állítja, hogy egyrészt tömegtermelésre alkalmas ilyen cellákkal rendelkezik, valamint hogy akár 3D nyomatással is hamarosan meg tudja támogatni az ezen cellák iránti igényeket.

A Sakuu, a 3D-nyomtatott szilárdtest-akkumulátorok kaliforniai fejlesztője bemutatta kész lítium-fém kémiás akkucelláját, amelynek gyártási technológiáját az akkumulátorgyártók akár már mostantól bérelhetik.

A 2016-ban alapított Sakuu szerint az úgynevezett Cypress cell kémia nagy teljesítményt (8C impulzuskisülés, 3C folyamatos kisülés) és 750 Wh/l feletti energiasűrűséget kínál. A vállalat szerint a lítium-fém akkumulátorok kémiája nagyobb energiasűrűséget és további teljesítményelőnyöket kínál, de nagy reaktivitása miatt komoly fejlesztési kihívást jelent. A vállalat azonban azt állítja, hogy megoldotta ezeket a problémákat új elektrokémiai és lítium-fémkémiával, amely készen áll a tömeges méretű gyártásra. Azonban a Sakuu további részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

„Örömünkre szolgál, hogy lehetővé tehettük Cypress kémiás celláinkat az akkumulátorgyártók számára licencelés céljából, roll-to-roll gyártástechnológiával. Mi, a Sakuu, izgatottan várjuk, hogy lehetővé tegyük a mobilitás és más piacok villamosításának felgyorsítását.”

Robert Bagheri, a Sakuu alapítója és vezérigazgatója azt mondja: „A 3D-nyomtatással való kompatibilitás tovább javítja az akkumulátorcsomagolás mennyiségének hatékony felhasználását a hőkezelés új és egyedi megközelítéseivel. A Li-Metal celláknak vannak előnyei, amelyeket a Sakuu elérhetővé, méretezhetővé és biztonságossá tett.”

A Sakuu korábban azt mondta, hogy 2030-ra 200 GWh gyártási kapacitását tervez (lítium-fém- és szilárdtest-akkumulátorok). A vállalat a Porsche Consultingot, a Porsche tanácsadó leányvállalatát bízta meg a gigagyárak megtervezésével. A Porsche Consulting első körben egy referencia gigagyárat tervez az amerikai vállalat számára fenntartható felépítéssel és maximális termelési hatékonysággal, amely „hatékonyan reprodukálható a világ különböző pontjain”, ahogy Sakuu az év elején fogalmazott.

Míg az első üzem a fém lítium akkumulátorok gyártását fogja támogatni, a Sakuu azt tervezi, hogy az úgynevezett Kavian platform megoldást használja 3D-nyomtatott szilárdtest akkumulátorok gyártására a további gyártóüzemekben. Információk szerint a saját fejlesztésű nyomtatási eljárása során különböző anyagokat szórhatnak a porágyra egyetlen rétegben. A folyamat a kerámiák és fémek mellett a Sakuu által kifejlesztett, PoraLyte nevű hordozóanyagot is felhasználja. Ez a hordozóanyag állítólag lehetővé teszi az üreges alkatrészek egyszerű és gyors 3D nyomtatását rideg kerámiarétegek nélkül.

A Sakuu piacra lépésével tehát talán egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megvalósult cél lehessen a szilárdtest akkumulátor.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!